Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Dit jaar organiseerde RAI Vereniging voor de elfde keer de verkiezingen van de Fiets Innovatie Award. Maar liefst 27 zeer uiteenlopende fietsinnovaties werden door de vakjury beoordeeld. Na een pitch op 24 maart zijn er drie winnaars geselecteerd. De uitreiking vond plaats tijdens het onlangs gehouden Tweewieler Retail Trends Congres in Utrecht.

De winnaars van de Fiets Innovatie Award 2016:

Sparta / AXA Stenman: Sparta M8i met AXA connect module

AXA heeft een track- & trace-systeem ontwikkeld. Door de permanente internetverbinding van dit systeem toe te passen op een e-bike is de eigenaar van de e-bike altijd verbonden met zijn fiets. Door de internetverbinding is het systeem namelijk in staat om een melding te geven wanneer de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt.

Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporten. Naast de opsporingsfunctie krijgt de bezitter van de fiets ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden of om op tijd een onderhoudsafspraak in te plannen.

SRAM Europe: SRAM RED eTAP

Door eTAP wordt er moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is volledig draadloos en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren.

Met behulp van een door SRAM ontwikkeld draadloos protocol worden zogenaamde schakelsignalen worden verzonden en ontvangen. De eTAP heeft een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accupakket dat is verwerkt in elke derailleur.

Widek: CDS - Eco

Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Continental heeft een jaar geleden haar CDS-systeem op de markt gebracht. Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om betaalbare tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn.

Bandenproducent Continental en fietsenproducent Widek hebben samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Continental heeft vorig jaar haar zogenaamde CDS-systeem op de markt gebracht. Widek heeft haar kennis op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om betaalbaar tandwielen voor het CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn.

Om slijtage te minimaliseren wordt er speciaal kunststof gebruikt. De voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn onder andere een beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting. Verder is het systeem is stil, schoon en behoeft het weinig onderhoud.

Foto: fietsawards.nl (door: Jan Willem Schouten)

Bron: engineeringnet.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant