Vijf fietsroutes voor verrassende citytrips in Nederland

Blog - Vijf fietsroutes voor verrassende citytrips in Nederland

Vijf verrassende steden voor een citytrip

Historische panden met monumentale gevels, imposante kerken, gezellige horecapleintjes en interessante musea… De Nederlandse steden zijn een citytrip meer dan waard. Aan deze vijf steden had je misschien nog niet gedacht voor een citytrip, maar ze zijn verrassend mooi. Pluspunt: de natuur ligt bij alle vijf binnen handbereik. Kortom, een fantastisch decor voor een fietstocht met een complete beleving!

Stap op de fiets

Een citytrip is ideaal voor een weekendje weg. Hoe verken je een stad nou beter dan op de fiets? Een fiets is perfect om de stad te doorkruisen en buiten de stad van de natuur te genieten. De volgende vijf fietsroutes komen door leuke, verrassende steden. Ze variëren in afstand, voor zowel de lange toerfietser als de recreatieve dagfietser valt er genoeg te beleven!

1. Fietsroute langs Limburgs water

We beginnen in het zuiden, in het gezellige Roermond. De route is ongeveer 60 kilometer lang. Er is dan ook veel te zien en te ervaren. De Munsterkerk is een echte eyecatcher in het centrum.

De rivieren de Roer en de Maas komen hier samen, maar naast deze rivieren is er meer water te vinden rondom de stad. In het naastgelegen dorpje Neer fiets je bijvoorbeeld langs de Friedesse Molen, een prachtige oude watermolen.

Je merkt tijdens deze fietsroute hoeveel ruimte er is voor de natuur, ondanks de stedelijke bedrijvigheid van Roermond. De Asseltse Plassen en Natuurgebied Hammerveld Oost zorgen voor uitgestrekte groene vergezichten.

Bijzondere bezienswaardigheden: Friedesse Molen, Munsterkerk, Kasteel De Keverberg
Bekijk de fietsroute

Fietsroute langs Limburgs water in Roermond

2. Fietsroute Fryske belibbing rondom Leeuwarden

Door naar het noorden van het land: Ljouwert! Eveneens een route van bijna 60 kilometer en eveneens een stad met veel omliggende wateren en groene natuurgebieden. Het Nationaal Park De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden van West-Europa en huisvest vele soorten planten en vogels.

Het kenmerk van Leeuwarden is de Oldehove, een monumentale scheve toren aan de rand van het centrum. De winkelstraat wordt bekleed met typische geveltjes en een gracht die de straat in tweeën deelt.

Bijzondere bezienswaardigheden: Fries Museum, de Oldehove, Huize Vijversburg
Bekijk de fietsroute

Fietsroute Fryske belibbing rondom Leeuwarden

3. Fietsroute Highlights rondom Tilburg

De Noord-Brabantse steden staan bekend om hun bourgondische gezelligheid. Een frisse neus halen en de benen strekken in Tilburg en omgeving kunnen wij sterk aanbevelen!

Hoewel Tilburg wat industrieel van aard is door de vroegere textielindustrie, maken de vele kunst en cultuur het tot een kleurrijke stad. Van muurschilderingen en kunstwerken in de straten, tot musea over kunst, de textielindustrie en de natuur.

Echte natuur vind je binnen deze route van 39 kilometer overigens al snel. Zodra je de stad uit fietst ben je in een mum van tijd in het gebied van de Loonse & Drunense Duinen en natuurgebied Huis ter Heide. De landschappen hebben hun eigen unieke kenmerken.

Bijzondere bezienswaardigheden: Gourmet Market Central Station, TextielMuseum, Loonse & Drunense Duinen
Bekijk de fietsroute

Fietsroute Highlights rondom Tilburg

4. Fietsroute Mooie stad achter de duinen

Met deze titel hoeven we niet meer uit te leggen over welke stad het gaat. Deze fietsroute combineert in 35 kilometer de binnenstad van Den Haag met het prachtige duingebied Meijendal. Lekker uitwaaien langs het strand van Scheveningen en als je er zin in hebt even een rondje in het reuzenrad voor adembenemend uitzicht over zee en stad.

Over mooie uitzichten gesproken; in Den Haag staat trouwens de Haagse Toren die je kunt beklimmen tijdens een rondleiding. In zekere zin is het Panorama Mesdag ook een uitzichtpunt, alleen dan op het 360 graden schildersdoek dat het landschap en Scheveningen laat zien zoals het was in 1881.

Bijzondere bezienswaardigheden: Panorama Mesdag, Skyview de Pier, Haagse Toren
Bekijk de fietsroute

 Fietsroute Mooie stad achter de duinen

5. Familiefietsroute voor nieuwsgierige aagjes

Zin om met het gezin op stap te gaan? Fiets dan deze fietsroute van 15 kilometer door Arnhem speciaal voor de hele familie. Voor nieuwsgierige aagjes valt er een hoop te zien en te leren.

Arnhem heeft verschillende musea met leuke en interessante activiteiten voor kinderen. In het Watermuseum zie je hoe drinkwater wordt gemaakt. Hiervoor maak je zelfs een reis onder de grond om alles te ontdekken. In het Openluchtmuseum maak je kennis met het leven van onze voorouders. Letterlijk, want je kunt zomaar mensen uit vervlogen tijden tegenkomen.

Oog in oog staan met andere nieuwsgierige aagjes? Breng dan een bezoek aan Burgers’ Zoo. Zodra je de poort binnengaat kun je de pinguïns bewonderen, die niet vies zijn van een spannende ontdekkingstocht. Net als jij!

Bijzondere bezienswaardigheden: Nederlands Watermuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Beeld Feestaardvarken
Bekijk de fietsroute

Familiefietsroute voor nieuwsgierige aagjes in Arnhem

Vind de geschikte fiets voor elk moment

Ga je graag op citytrip en ben je nog op zoek naar de geschikte allround fiets, neem dan een kijkje in de online fietsenwinkel van Decathlon. In elk van deze steden vind je overigens ook een Decathlon-winkel om je toekomstige fiets gelijk uit te proberen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via