Vakantie in eigen land: Wat te doen in het Reestdal?

Wat te doen in het Reestdal

Hoe ontdek je het Reestdal?

Rivier de Reest vormt een deel van de natuurlijke grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Al eeuwenlang stroomt het riviertje door de streek. In die tijd heeft het gezorgd voor een uniek beekdal vol hooilanden, akkers, bossen, landgoederen, heide en authentieke boerderijen. Deze hoogtepunten rondom de Reest mag je niet missen!

Waar ontspringt de Reest?

Het riviertje is ongeveer 37 kilometer lang en slingert van het Overijsselse Dedemsvaart via Balkbrug, Oud-Avereest en IJhorst naar het Drentse Meppel. Daar mondt het uit in het Meppelerdiep en het Zwarte Water.

De Reest

De Reest is ontstaan als veenrivier. Al sinds het Holoceen (de periode van 10.000 jaar geleden tot nu) wordt met deze stroom het overtollig kwelwater van de venen tussen Overijssel en Drenthe afgevoerd. Kwelwater is een bijzondere vorm van grondwater dat omhoog stuwt vanuit de bodem. In het geval van de Reest is het kwelwater vanuit hoger gelegen venen naar beneden gaan stromen en zo was de rivier geboren.

Maar de natuur om de waterstroom was tot aan de middeleeuwen een uitgestrekt, ontoegankelijk gebied met veen en moerasbossen. De monniken van het klooster van Dickninge, gevestigd in de Drentse plaats De Wijk, begonnen samen met lokale boeren met het ontginnen van het landschap. Zo werden er akkers en hooilanden in het landschap aangebracht. De boeren stichtten hun boerderijen op de drogere zandkoppen, die ook wel horsten werden genoemd. Dat verklaart gelijk een paar plaatsnamen in deze regio.

Omdat de beek zo’n natuurlijk verloop heeft, is het omliggende Reestdal één van de mooiste rivierdalen in Nederland. Dit beekdal heeft echt zijn oude karakter behouden en wordt beheerd op de ouderwetse manier. Pas laat in het seizoen maaien, schapen die de heide begrazen en graan dat wordt verbouwd op de zandduinen. Dit zorgt ervoor dat de natuur wordt beschermd.

Dankzij het gevarieerde landschap is het dal een prachtig natuurgebied. Ook dieren vinden het gebied aantrekkelijk. De das heeft bijvoorbeeld het gebied ontdekt en de populatie lijkt de laatste jaren te groeien. Ook de boomkikker en de ooievaar kunnen jouw pad hier zomaar kruisen.

Hoe kun je het Reestdal het beste ontdekken?

Reestdal

Het Reestdal vanaf de fiets

Het afwisselende landschap leent zich uitstekend voor fietsen. Fietsnetwerk heeft veel mooie fietsroutes met allerlei thema’s in deze streek.

  • Voor een romantisch uitje stap je op de fiets in het Reestdal. Fiets door bos, heide, houtwallen, authentieke boerderijen en hooilanden vol bloemen met een route door de kleinste Overijsselse dorpjes. Zo maak je kennis met bijvoorbeeld Kievitshaar, Rogat, Bloemberg en De Wijk. Wist je dat er in Drenthe ook een Noordwijk is? Deze buurtschap doorkruis je met deze fietsroute.
    Naar de route.
  • Op zoek naar een fietsroute met het gezin? In de omgeving zijn leuke bezoekerscentrums, recreatieplassen en kinderboerderijen die je met een korte route met de familie kunt fietsen. Ook een bijzondere bezienswaardigheid tijdens deze fietstocht is Labyrint De Reest Cirkel in Dedemsvaart. Zeker voor kinderen een belevenis om doorheen te lopen op zoek naar het middelpunt!
    Naar de route.
  • Als je je wilt verdiepen in het verhaal van de Reest, dan kun je een schitterende route fietsen langs ‘verhaalpalen’. Op verschillende plekken staan luisterpalen, die je met een voetpedaal kunt bedienen. Bij elke paal hoor je iets over de geschiedenis van het landschap waar je op dat moment naar kijkt. De ene keer is het een opvallende historische gebeurtenis, de andere keer hoor je over mythes en sagen die hier zijn ontstaan. Een leuke ontspannen manier om het gebied te leren kennen.
    Naar de route.
  • Eén van de gebieden waar het landelijke wordt afgewisseld met bos en heide, is het Westerhuizingerveld. Een prachtig polderlandschap om doorheen te fietsen. Dit was voor de jaren ‘30 een groot heideveld. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw werd de grond ontgonnen en verkocht aan boeren uit Friesland, Groningen, Zeeland en Haarlemmermeer. Het Waterschap had al uitgezet waar er precies wegen en kavels moesten worden aangelegd. Op de droge zandgronden is bos geplant, nu bekend als het Staphorster Bos met waterplas de Zwarte Dennen.
    Naar de route. 


Meer inspiratie voor fietsen in het Reestdal? Kijk dan eens tussen deze routes.

 

Schotse Hooglanders in het Reestdal

Kunst, cultuur & erfgoederen

Het beekdal is al eeuwen oud en heeft daarom een rijke geschiedenis. In de steden en dorpen rondom de beek zijn verschillende musea te vinden. Elk museum vertelt een ander stukje van het verhaal. Hoogtepunten die je met Fietsnetwerk kunt bezoeken, zijn Museum Palthehof en Museum Staphorst.

  • Museum Palthehof vind je in Nieuwleusen en laat je met een vaste expositie zien hoe dit dorpje is ontstaan en wat er allemaal is gebeurd. Aan de hand van een oud schoolklasje, een boerenkeuken en de zondagse kamer, zoals die er vroeger was, wordt laten zien hoe de Nieuwleusenaren hier vroeger leefden. Elk jaar wordt er ook een wisselende thema-expositie tentoongesteld. De thema’s variëren van speelgoed en televisieseries van vroeger, tot kunstwerken en serviesgoed.

  • Staphorst kennen we als een zeer kerkelijke gemeente, maar ook van de Staphorster klederdracht die nog regelmatig door de inwoners wordt gedragen. Museum Staphorst vertelt, vanuit een traditionele Staphorster boerderij, over de eeuwenlange geschiedenis, de vele tradities en gewoontes en de volkskunst.

Rondom de Reest kom je veel cultureel erfgoed tegen. De vele molens, zoals de Wieker Meule en korenmolen De Leijen, zijn van grote waarde. Of bezoek de tuinen van tuinarchitect Mien Ruys in Dedemsvaart. Zij was haar tijd ver vooruit dankzij haar combinaties van planten en materialen.

Eén van de meest opvallende oude gebouwen in de streek is Havezate de Havixhorst, vlak bij Meppel. De naam werd al in 1371 voor het eerst genoemd. Eeuwenlang woonden hier enkel families van adel. In 1753 was het gebouw vervallen geraakt en liet de toenmalige eigenaar het afbreken om een nieuwe Havixhorst te bouwen. De bouwstijl is geheel in de stijl van Lodewijk-XV. Aan het gebouw zijn sinds de bouw geen veranderingen meer aangebracht.

Je kunt je voorstellen dat de schitterende natuur een inspiratiebron was en is voor kunstenaars. Door de regio verspreid zijn allerlei kunstateliers en galeries te vinden. Met een bezoek aan de Havixhorst combineer je cultureel erfgoed met kunst. In de omliggende parktuinen is een prachtige beeldentuin aangelegd.

Uitzicht Cafe Restaurant Poortman

Culinair in het Reestdal

In de riviervallei kun je zeker ook culinair genieten! Ontdek de regio met de biologische streekproducten die door de boeren zelf zijn geteeld, rechtstreeks van het land, uit het weiland of uit de wijngaard.

Dat het Reestdal vol smaak zit, bewijst het Smaakmakersfestival. Dit festival vindt jaarlijks plaats in september in het dorpje De Wijk. Diverse foodtrucks en mobiele keukens toveren een anders zo gewoon weiland om tot een openluchtrestaurant. Je proeft hier hapjes en drankjes die gemaakt zijn van lokale streekproducten, onder het genot van livemuziek.

Dit festival is natuurlijk leuk als je precies die dagen in de buurt bent, maar het hele jaar rond kun je genieten van de lokale specialiteiten. Dit zijn de smaakvolle plekken die je zeker niet mag missen als je in het Reestdal bent!

  • Wijngoed de Reestlandhoeve
    Op deze wijngaard in Balkbrug worden de druiven en de wijnen op natuurlijke manier geproduceerd. Zorg voor de natuur en uiteraard de wijnranken staan hier hoog in het vaandel. Op de Reestlandhoeve wordt regelmatig geëxperimenteerd met methodes om de druif zo zuiver en smaakvol mogelijk te krijgen. Uiteraard zo natuurinclusief mogelijk. Kijk daarom niet gek op als je tijdens een wandeling door de wijngaard ineens klassieke muziek hoort! Muziek schijnt namelijk een positieve werking te hebben op planten.

    En dat blijkt: de Reestlander wijnen zijn zeer geliefd. Niet alleen door de bezoekers, maar ook internationaal. Zo hebben ze in 2022 de internationale wijnprijs de AWC Vienna gewonnen.

    Proef zelf ook de witte, rode, rosé en zelfs mousserende wijnen van eigen grond. Jaarlijks op de eerste zondag in september wordt het Wijnfeest gehouden op de Reestlandhoeve. Er zijn dan meerdere rondleidingen door de wijngaard, een heuse wijnexpeditie, yoga in de wijngaard en er kan volop geproefd worden. Een echte aanrader!

  • Restaurant Poortman
    Café-restaurant Poortman in Veeningen ligt al meer dan 100 jaar op deze locatie op de Bloemberg. Vroeger lag het aan de doorgaande route tussen Ommen en Meppel, nu is deze weg een prachtige toeristische route. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op dit stukje ongerepte natuur en de kronkelende rivier de Reest. De kans is groot dat je een stel ooievaars ziet overvliegen.

    Hoewel het restaurant in 2017 volledig is vernieuwd, zijn veel elementen van het historische pand bewaard gebleven. Op de menukaart vind je zorgvuldig samengestelde smaakcombinaties. Vis, vlees en vegetarisch: een ieder kan hier genieten van gerechten die uitsluitend met verse en lokale producten worden bereid.

  • Restaurant LIV
    Als je je wat zuidelijker van de Reest bevindt, dan is Restaurant LIV in Nieuwleusen aan te bevelen. Ook dit restaurant is er één met een lange historie: al sinds 1887 staat op deze kruising een horecagelegenheid. Uiteraard niet helemaal meer hetzelfde als toen: de huidige eigenaren hebben hun restaurant helemaal opgeknapt. Zodra je over de drempel stapt, is het alsof je in een andere wereld wordt ondergedompeld. Stijlvolle, kleurrijke kamers nodigen je uit om plaats te nemen en te proeven van de gerechten met regionale en lokale producten. In de trendy lounge geniet je van frisse cocktails en een goede kop koffie. Vanuit alle hoeken kun je meekijken in de open showkeuken.

    De geschiedenis wordt niet helemaal vergeten. In de naam LIV verwijzen de letters IV naar de historische naam, ‘De Viersprong’. Binnen bij de bar zul je de letters IV ook nog groot aan de muur zien hangen.

Combineer de smaken van het Reestdal met een fietsroute door Staphorst, Veeningen en Balkbrug. Deze route combineert Wijngoed de Reestlandhoeve met Restaurant LIV en Restaurant Poortman.


Culinair Reestdal Cafe Restaurant Poortman

Campings in het Reestdal

Naast fietsen, kunst & cultuur en de streekproducten, kun je in deze omgeving ook lekker wandelen, mountainbiken of op zomerse dagen zwemmen en suppen. Genoeg te beleven in het Reestdal! Een vakantie in eigen land is hier gegarandeerd een feestje. Je geniet van het leven, dat hier net een tikje langzamer mag, en komt zo helemaal tot rust.

Op zoek naar een camping in deze omgeving? Wij raden Camping Si-es-An in Balkbrug aan. Deze kleinschalige, kindvriendelijke camping ligt midden in de natuur en is daarmee ideaal voor fietsers. Je kunt met je eigen camper of caravan komen, maar wie meer comfort wenst kan een overnachting in een lodge, safaritent of in het hotel boeken.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via