Themaroutes | Vogelrijke fietsroutes van Vogelbescherming

Vogelrijke fietsroutes van de Vogelbescherming

Vogelrijke fietsroutes van Vogelbescherming

Voor iedereen die graag door de natuur fietst, een dagje de deur uit wil en het heerlijk vindt om vogels te spotten, hebben we samen met Vogelbescherming zes fietsroutes ontwikkeld. Van Friesland tot Noord-Holland en van Utrecht tot Groningen: je vindt hier een verzameling van de mooiste vogeluitkijkpunten. Stap op de fiets en ontdek welke bijzondere vogels er rondvliegen in Nederland. 

Zien en Doen

Met onze fietsroutes geniet je van een dagje uit op de fiets. Download de fietsroute app en verdwalen is geen optie meer. Tijdens het fietsen kom je verschillende 'zien' en 'doen' locaties tegen. Bij de 'doen' locaties kun je pauzeren met wat te eten of drinken, bij de 'zien' locaties spot je hoogstwaarschijnlijk prachtige vogels. Extra leuk zijn de podcasts (gesproken informatie door Camilla Dreef) die je bij enkele afstapmomenten kunt beluisteren. Het uitzicht in de natuur, de frisse lucht en de vogelgeluiden op de achtergrond maken jouw dagje uit helemaal compleet. 

Flaneren langs de Rijke Weidevogelboulevard

flanerenlangsderijkeWeideboulevard

Het gaat niet heel goed met de weidevogels in Nederland, maar gelukkig wel in de polders waar je tijdens deze fietsroute doorheen fietst! Stap je in het voorjaar op de fiets dan zie en hoor je veel grutto's en kieviten. Terwijl je langs de Rijke Weidevogelboulevard fietst kun je op verschillende plekken informatie over de vogels lezen. Fiets je deze route in één keer, dan ben je twee tot drie uur onderweg. Stap je tussendoor even af om van de omgeving te genieten, dan kun je hier een volledig dagje uit van maken. 

Bekijk hier de fietsroute.

Uitwaaien en vogels kijken in het gebied van de Dollard

Uitwaaien_en_vogels_kijken_in_het_gebied_van_de_Dollard_

Blauwe kiekendieven, velduilen, bonte strandlopers en lepelaars, je kunt ze allemaal tegenkomen tijdens deze route. Het uitzicht over de Waddenzee is bijzonder mooi en ook de graslanden en akkers liggen er als een plaatje bij. Ben je benieuwd hoe een velduil klinkt? Open het bijbehorende geluidsfragment. Stap tussendoor ook af bij een van de horecagelegenheden waar je kunt genieten van van een hapje en een drankje. Dan is jouw dagje weg helemaal compleet. 

Bekijk hier de fietsroute.

Genieten van de weidevogels in Arkemheen

Genieten_van_weidevogels_in_Arkemheen

Ben je benieuwd hoe een van de oudste en best bewaarde polders van ons land eruit ziet? Sla deze fietsroute dan zeker niet over. De polder Arkemheen, die tussen Spakenburg en Nijkerk ligt, stamt uit de 14e eeuw. Overal om je heen zie je vogels. Stap je tussen april en november op de fiets, dan kan je de fietsboot naar Flevoland pakken en zo de route uitbreiden.

Bekijk hier de fietsroute.

Fietsen langs vogelvriendelijke akkers

Fietsen_langs_vogelvriendelijke_akkers

Een van de fietsroutes van Vogelbescherming vind je op het Waddeneiland Texel. Gedurende het hele jaar zie je hier gegarandeerd veel verschillende vogels rondvliegen. Op diverse plekken langs de Waddenkust zijn vogelakkers aangelegd, zo ook hier op Texel. Deze akkers voorzien roofvogels, uilen, veldleeuweriken en andere akkervogels van voedsel en een broedplek. Genoeg te zien en horen dus! 

Bekijk hier de fietsroute.

Vogels, vergezichten en vriendelijke dorpjes

Vriendelijkedorpjes

Vlak bij de stad, maar toch echt aan de kust: waai tijdens deze route uit in het weidse Waterland. Slecht dertig minuten fietsen vanaf het drukke centrum van Amsterdam vind je rust en ruimte in de natuur. Deze korte fietsroute kan je uitbreiden bij enkele punten van de fiets te stappen en een wandelroute te volgen. En als je bij de vogeluitkijkpunten rustig de tijd neemt, zie je misschien wel een brilduiker, oeverloper of kluut.

Bekijk hier de fietsroute.

Vogelrijke fietsroute langs Friese IJsselmeerkust

Vogelrijke fietsroute langs Friese IJsselmeerkust

Tijdens de route door Friesland kom je ogen en oren tekort! Je fietst onder meer langs de Ijsselmeerkust en komt langs twee gebiedenwaar Vogelbescherming en It Fryske Gea hard werken voor en aan de natuur; de baai van Tacozijl en Mokkebank, allebei kraamkamers voor jonge vis. Spot zwanen, aalscholvers en zeearenden. Beluister ook de podcasts voor een optimale beleving. 

Bekijk hier de fietsroute.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant