Themaroutes | Van Gogh routes

Themaroutes Van Gogh

Vincent’s inspiratie

In samenwerking met Visit Brabant vertellen wij het verhaal van Vincent van Gogh. Dit kun je nu op een heerlijk, gezonde en duurzame manier ontdekken op de fiets. Laat jezelf inspireren door de omgeving die Vincent in zich opnam tijdens het maken van zijn kunst.

Zien en Doen

Door de audioverhalen en schilderijen in onze fietsroute app komt het verhaal helemaal tot leven. Stap op de fiets en fiets langs de schilderijen die je onderweg in de app te zien krijgt. Je kunt ook enkele dagen in de omgeving overnachten om ze allemaal achter elkaar te gaan fietsen. Zo kan je optimaal genieten van een aantal van onze beste fietsroutes in Brabant!

Van Gogh fietsroute Nuenen

Nuenen was de plaats waar Vincent van Gogh van december 1883 tot november 1885 woonde en werkte. Dit was één van de productiefste en belangrijkste periodes in zijn leven. Ontdek tijdens de fietsroute de plek waar het schilderij ‘De aardappeleters’ is geschilderd en verschillende molens van zijn werken. Kortom een kijkje achter de schermen bij zijn meesterwerken.


Naar de fietsroute

Van Gogh fietsroute Helvoirt

In Helvoirt heeft Vincent nooit gewoond, maar hier woonde wel het grootste deel van zijn familie. Zo kom je onder andere langs de kerk waar Vincent zijn vader preekte en de pastorie waar het gezin woonde. Deze kerk heeft hij ook twee keer getekend. Tijdens deze fietstocht leer je dus meer over de familie van Vincent. 


Naar de fietsroute

Van Gogh fietsroute ‘s-Hertogenbosch

Deze fietsroute start vanaf het Noordbrabants Museum. Hier kan je tien schilderijen van de kunstenaar vinden. In het Museum vertelt het Vincent van Gogh paviljoen over zijn brabantse oorsprong en zijn interesse in het boerenleven. Verder leidt deze route je ook langs de trots van de stad: het Sint-Janskathedraal. Als je een aantal van zijn werken van dichtbij wilt zien is deze route dus zeker een aanrader.


Naar de fietsroute

Van Gogh fietsroute Eindhoven

Vincent van Gogh gaf les in de woning van Antoon Hermans in Eindhoven, waar je tijdens deze route langs gaat. Vanuit de achterzijde van deze woning maakte Vincent onder andere een tekening van de Sint-Catharinakerk. Tijdens de fietsroute krijg je ook de kans om een stuk te fietsen over kunst. De route loopt namelijk over het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, dat is gebaseerd op het wereldberoemde ‘Starry Night’ schilderij. Hiernaast krijg je tijdens de fietstocht de kans om alle drie de watermolens die de kunstenaar heeft geschilderd te bezichtigen. Je beleeft dus de bezienswaardigheden die de schilder destijds inspireerde. 


Naar de fietsroute

Van Gogh fietsroute Tilburg

Beleef tijdens de fietstocht de jeugd van Vincent door zijn oude school en de plek van zijn oude kosthuis te bezoeken in Tilburg. Zijn oude school zat binnen in het bijzondere en opvallende paleis-raadhuis, waar nu ook een reconstructie van het tekenlokaal gevonden kan worden. Je neemt dus echt een kijkje in de jongere jaren van de kunstenaar!


Naar de fietsroute

Vincents eigen weg

Vincents eigen weg

Volg al fietsend het verhaal over hoe hij in zijn leven zijn weg vond. Ontdek wat hem maakte als schilder en wat hij hiervoor allemaal heeft gedaan. Voordat hij schilder werd heeft hij namelijk veel andere beroepen uitgeoefend. Laat je daarom tijdens deze fietsroute meenemen in zijn zoektocht naar zichzelf. 


Naar de fietsroute

Vincents Geloof, Hoop en Liefde

Vincents Geloof Hoop en Liefde

Vincent wilde in het begin van zijn leven zich wijden aan de kerk. Dit is het echter nooit geworden. Hiernaast gaat het tijdens deze route ook over liefde in het leven van Vincent. Door middel van de audio wordt je tijdens deze fietstocht meegenomen door Vincent van Gogh zijn verhaal op het gebied van geloof, hoop en liefde. 

Naar de fietsroute

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via