
Van Gogh fietsroute Tilburg




Tilburg, Goirle, Alphen
Op 13-jarige leeftijd kwam Vincent van Gogh in 1866 vanuit Zundert naar Tilburg om les te krijgen op de gloednieuwe Rijks-HBS. Het was de enige Hogere Burger School in Noord-Brabant. Op 15 september 1866 werd hij ingeschreven in het Tilburgse bevolkingsregister. Vincent trok in bij een kosthuis op ‘Haringseind’, het huidige Sint Annaplein, aan het begin van de Korvelseweg. Hier begon zijn eerste kennismaking met een stadse omgeving én met het perspectief van een toekomst in de kunst.
De school waar Vincent les kreeg, bevond zich in het Paleis-Raadhuis: een voormalig paleis van koning Willem II dat werd omgevormd tot onderwijsinstelling. In dit indrukwekkende gebouw kreeg Van Gogh tekenlessen van de gerenommeerde kunstenaar en docent Constant Huijsmans. Met vijf uur per week kreeg hij les in het tekenen van stillevens, landschappen en modellen.
Toch bleek deze opleiding niet de artistieke ommekeer waarop hij hoopte; Vincent verliet de school al na anderhalf jaar en keerde terug naar Zundert. Zijn pad richting het kunstenaarschap nog steeds onduidelijk. Van deze Tilburgse tijd resteert slechts één schets: een tekening van een boer.
Vandaag de dag leeft zijn nalatenschap voort in Vincents Tekenlokaal, gevestigd in het Paleis-Raadhuis waar hij zelf ooit leerde tekenen. Hier kun je zelf ook aan de slag met moderne middelen zoals digitale tekentablets.
Niet ver daarvandaan, aan de Ringbaan-Noord, schittert een kleurrijke mural van graffitikunstenaar Erik Veldmeijer. Deze reusachtige muurschildering van een zonnebloemmeisje dat zichzelf water geeft is geïnspireerd op het beroemde zonnebloemenschilderij van Van Gogh. Maar het verbeeldt meer. Het symboliseert groei en leven, maar ook Van Goghs moeizame relatie met het perspectieftekenen, een discipline die hij ooit in Tilburg leerde waarderen.
Op het nabijgelegen plein, voorheen Vincents thuisbasis, herinnert een stalen silhouet van de jonge schilder aan de tijd dat een Brabantse jongen zijn eerste voorzichtige stappen zette richting onsterfelijke kunst.
Ursula
Leuke route. Ik ben bij knooppunt 61 begonnen omdat het dichter bij mijn huis is en de route toch rond gaat. Verder niet verdwaald, maar toen ik bij het officiële startpunt 65 aankwam op de heuvel nergens een bord met een richtingslijn naar nr 61.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten




Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!



