Start campagne Stop fietsdiefstal

Start campagne Stop fietsdiefstal

Diefstal van e-bikes moet stoppen

In Nederland neemt de diefstal van e-bikes steeds meer toe. Verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en de politie gaan samenwerken om de fietsdiefstal te stoppen. Vandaag is het Landelijk platform Aanpak Fietsdiefstal de campagne 'Stop fietsdiefstal' gestart om de diefstal van e-bikes tegen te gaan. De campagne roept op tot het gebruik van een tweede slot.

E-bike populair onder fietsdieven

Sinds de opkomst van e-bikes is fietsdiefstal steeds vaker voorgekomen. Een e-bike heeft een gemiddelde aanschafwaarden van rond de €2.000,- en is daarom een gewild object voor fietsdieven. Waar eerder e-bikes enkel door zogenaamde 'gelegenheidsdieven' gestolen werden heeft de georganiseerde misdaad ondertussen ook de e-bike ontdekt. Met dichte sloten worden deze in busjes geladen en pas later wordt het slot opgengebroken.

De campagne is ontwikkeld om fietseigenaren bewust te maken van het belang van een tweede slot waarmee de fiets wordt vastgezet aan een vast object zoals een lantarenpaal of een fietsenrek. Uit de praktijk is naar voren gekomen dat wanneer het tweede slot goed is bevestigd dit de kans op diefstal aanzienlijk vermindert.

Zo kan het niet langer

“Zo kan het niet langer,” zegt Mojgan Yavari, coördinator van het Landelijk platform voor Aanpak Fietsdiefstal. “Door de populariteit van e-bikes rijdt inmiddels iedereen van jong tot oud op deze fietsen. Het risico op diefstal bij sportverenigingen, stations en andere openbare gelegenheden neemt daarmee sterk toe. De kans dat een nieuwe e-bike binnen één jaar gestolen wordt, is sinds 2010 met 241 procent gestegen. Tijd dus voor een campagne.”

Anti-diefstaltips van de campagne

Op verschillende manieren biedt de campagne fietseigenaren meerdere anti-diefstal tips zoals:

  • Zet je e-bike met dit tweede slot altijd vast aan een vast object zoals een brug of fietsenrek. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal
  • Plaats je e-bike in het zicht. Dieven houden er niet van om bekeken te worden
  • Zet je e-bike in de schuur of op een beheerd terrein. Zet ook hier je e-bike op slot
  • Heb je een e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van je e-bike af als je niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken
  • Doe altijd aangifte als je e-bike gestolen is. De politie kan je e-bike en de dader(s) alleen opsporen wanneer je aangifte doet.

 

Deze en meer tips staan op de website www.stopfietsdiefstal.nu.

Bron: Tweewieler.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via