Spuitbus voor een verlichte fietsroute

Spuitbus voor een verlichte fietsroute

Licht uit een spuitbus

Een fietsroute helemaal verlichten met een eenvoudige spuitbus. Mooi, veilig en eenvoudig. Dit is werkelijkheid aan het worden want in het Engelse Cambridge loopt een proef met dit innovatieve concept. Een park aldaar is voorzien van 150 vierkante meter poluurethaan middel dat overdag UV licht kan absorberen om het in de nacht weer af te geven. 

Enige gelijkenis met van Gogh Route

De laag kan worden aangebracht op beton en asfalt en geeft een zachte blauwe gloed af. Dit doet enigzins denken aan het verlichte fietspad ( Van Gogh route )  waarover we eerder schreven. Onderzoekresultaten zijn niet bekend, maar volgens berichten in de Engelse pers is de gemeente Cambridge ‘plezierig verrast’ met de resultaten tot nu toe.

Het is wel een behoorlijke investering om een fietspad op deze manier te verlichten want 100 vierkante kost ongeveer € 10.000,-. Gemeenten zetten daarom toch vaak in op verlichte lijnen wat min of meer hetzelfde effect heeft maar een stuk voordeliger is. Een voorbeeld hiervan is Zoetermeer waar als proef een stuk fietspad is voorzien van refelecterende markering. Dit product levert volgens de fabrikant 8 uur licht en het werdt al eerder aangebracht op verschillende fietsroutes in Friesland. Voordeel van deze markering is ook dat het duurzamer is omdat minder verlicht hoeft te worden met lantaarnpalen. 

Tenslotte wordt ook reflecterend materiaal dat is verwerkt in het wegoppervlak meer toepepast, hetzij in bestratingsmateriaal, hetzij in het asfalt of beton. Zo op de Lekdijk nabij Achthoven een project gerealiseerd waarbij reflecterende steenslag is verwerkt op de fietssuggestiestroken en plateau’s.

 

Bron : CROW fietsberaad 

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via