Snelheidscontrole voor elektrische fiets

Snelheidscontrole voor elektrische fiets

Snelheidscontrole voor elektrische fiets

Al enige tijd zijn er in Nederland zorgen over de oplopende snelheden voor elektrische fietsen. Afgelopen week berichten we al over de snelste e-bike ter wereld de e-ROCKET die een snelheid van 85 km/h haalt. Daarnaast zijn er al diverse modellen op de markt die de 40km/h met gemak halen. De overheid wil daar nu een stokje voor gaan steken en controles gaan houden. 

 

De Politie

De politie in ons land maakt zich daarom klaar om de populaire elektrische fiets op snelheid te controleren. Dat heeft minister Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel, zo berichten de kranten van Mediahuis.

Voor een elektrische fiets is op dit moment een snelheid van 25km/h toegestaan. Veel exemplaren overschrijden dit en daarom gaan er dus controles voor komen. Omdat er behoorlijk wat ongevallen gebeuren met elektrische fietsen lijkt dit geen onzinnige maatregel. De toegestane snelheid slaat op een beperking op de motor. De snelheid van de fiets zelf is onbeperkt want een fietser kan zo hard trappen als hij wil. De ondersteunende elektromotor zou echter wel moeten uitvallen zodra de fiets 25 kilometer per uur haalt. Tot nog toe beschikte de politie niet over een speciale aangepaste testbank voor elektrische fietsen maar omdat deze er nu wel is kunnen controles worden uitgevoerd.

De Fietsersbond steunt de controles maar wijst er wel op dat er duidelijke wetgeving moet komen. "Er moet een aparte categorie gevonden worden voor fietsen die wel sneller rijden dan 25 kilometer per uur", zei woordvoerder Roel De Cleen in "De ochtend". Naast het aanpassen van wetgeving wijst De Cleen erop dat ook de infrastructuur voor fietsen beter aangepast moet worden voor elektrische fietsen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan bredere fietspaden. 

Nog niet bekend is wat de sancties zullen zijn als je te hard op de elektrische fiets voorbij zoeft. We wachten af wanneer de eerste snelheidsboete voor een elektrische fietser een feit is !

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via