SmartJacket: de oplossing tegen appen op de fiets?

Smartjacket: de oplossing tegen appen op de fiets?

60% van de jongeren appt tijdens het fietsen

Meer dan de helft van de jongeren (60%) geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. De resultaten van dit onderzoek zijn voor Vodafone en de Fietsersbond aanleiding om verder na te denken over slimme oplossing voor het 'smart' gebruik van de smartphone op de fiets. Dit initiatief borduurt voort op de overeenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Vodafone en andere telecomaanbieders om het veilig gebruik van de smartphone op de fiets te stimuleren.

Het concept: de SmartJacket

In samenwerking met de Fietsersbond werkt Vodafone aan innovatieve oplossingen waardoor fietsers hun telefoon 'smart' gaan gebruiken op de fiets. Een derde van de Nederlanders geeft aan dat ze wel graag hun telefoon op de fiets willen gebruiken wanneer dit op een veilige manier zou kunnen. In de grote steden (50%) en bij jongeren (58%) ligt dit percentage een stuk hoger.

Als oplossing voor het overmatig smartphonegebruik op de fiets komt Vodafone, met de steun van de Fietsersbond met de SmartJacket. Technologie kan wel dergelijk een positief effect hebben op onze mobiliteit en verkeersveiligheid, dat laat de SmartJacket zien. Doormiddel van een ingebouwde Raspberry Pi kan je, zonder op je smartphone te kijken, probleemloos navigeren door de stad.

Door de ingebouwde LEDs zie je op de mouw van de jas welke kant je op moet, ook zien andere verkeersdeelnemers op de rug van de jas een pijl die de richting aangeeft waar je naartoe gaat. Grappig extra'tje: wanneer je een dank-gebaar maakt met de hand komt er een THANKS smiley op de jas.

Smartphone onderdeel geworden van de alledaagse fietsgewoontes

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “De smartphone is voor een steeds groter deel van de bevolking een onderdeel geworden van hun alledaagse fietsgewoontes. Bijna tweederde van de Nederlanders gebruikt hun mobiele telefoon tijdens het fietsen om even te bellen.

Iets minder dan de helft tikt al fietsend een WhatsAppje. Verstandig is het niet, maar een verbod is moeilijk te handhaven. Een interessante vraag is hoe je het veiliger kunt maken. De Fietsersbond wil graag meewerken om dit via technologie mogelijk te maken.”

Sabine van Loon, head of consumer services bij Vodafone: “Op het gebied van mobiliteit hebben wij de afgelopen tijd al een aantal innovaties laten zien, zoals de ov chipkaart op je telefoon met Smart OV, de slimme fiets van VanMoof en de realtime fileinformatie voor TomTom.

We kijken als bedrijf continu naar de manieren waarop mobiele technologie op een positieve manier bijdraagt aan de samenleving, dus ook op de fiets. Met onze innovaties willen we in de toekomst nog meer slimmigheden in het verkeer introduceren.”

Bekijk hier het filmpje over de SmartJacket

Bron: Fietsersbond, Vodafone

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via