Nederland veilig land om te fietsen

Nederland veilig land om te fietsen

Ultiem fietsland

In een ultiem fietsland zoals Nederland waar we heel veel fietsen is de kans op dodelijke fietsslachtoffers ook groter, zou je verwachten. Toch blijkt dit niet het geval te zijn want uit cijfers van de Organisatie voor economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat in Nederland per miljard kilometer fietsen jaarlijks het minste aantal fietsdoden is te betreuren.

Nederland

Nederland is met 884 fietskilometers per inwoner per jaar de absolute fietskampioen van Europa. In de Verenigde Staten, waar men per inwoner slechts 47 kilometer per jaar wordt gefietst, is het aantal slachtoffers onder fietsers bijna vier maal hoger als in ons land. Uitzonderingen zijn er volgens de OESO ook, want in bijvoorbeeld Zuid-Korea is het aantal fietsdoden aanzienlijk hoger dan op basis van het relatief lage aantal fietskilometers verwacht zou worden.

Verklaring kan zijn dat de verschillende verkeersdeelnemers en diverse soorten mobiliteit in dat land onvoldoende tijd hebben gehad om op de snelle groei van het aantal fietsers te kunnen anticiperen. Dat landen als Nederland en Denemarken  bovengemiddeld scoren op het gebied van veiligheid heeft volgens de OESO  ook zeker te maken met een goede (fiets)infrastructuur in combinatie met een serieus en evenwichtig fietsbeleid.Bron: RAI vereniging 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant