Hoe is uw fietsvaardigheid?

Hoe is uw fietsvaardigheid?

Fietsvaardigheid wordt vaak overschat

Fietsers, zowel jong als oud, schatten hun vaardigheden beter in dan daadwerkelijk het geval is. Vooral ouderen overschatten hun fietsvaardigheid, zij moeten vaker corrigerende stuurbewegingen uitvoeren en houden het stuur minder stevig vast. Het is één van de conclusies van een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de SWOV en de TU-Delft. Het onderzoek loopt al sinds 2013 en er verschenen eerder al diverse publicaties over de resultaten.

 

Meer corrigerende stuurbewegingen

De nieuwste publicatie van het onderzoek gaat in op ervaringen die voortkwamen uit een veldtest waarbij 31 65-plussers en 30 fietsers met een leeftijd van 30 tot 45 jaar met geïnstrumenteerde fietsen een parcours moesten afleggen terwijl ze bepaalde taken uitvoerden. Langzaam rijden (7km/u ) en achterom kijken waren twee van die taken. De testritten werden zowel op een gewone- als op een elektrische fiets afgelegd.

Belangrijkste bevinding uit het laatste onderzoek is dat 65-plussers meer corrigerende stuurbewegingen moeten uitvoeren en het lichaam vaker laten overhellen. Ook is bevonden dat ouderen het stuur minder stevig vastgrijpen.

Is een aangepaste fiets de oplossing?

Volgens onderzoekers kan een speciale fiets met voorzieningen als een achteruitkijkspiegel, drie wielen, beweegbaar zadel en een apparaat waarbij de fiets altijd in balans blijft een bijdrage leveren aan ‘veiliger fietsende’ 65-plussers. Ook leek het volgens de onderzoekers verstandig om bij kruispunten – gezien het stuurgedrag van ouderen – het fietspad wat breder te maken.

Ook kwamen de onderzoekers erachter dat de resultaten van de afgenomen enquête naar de fietsrijvaardigheid niet overeenkwamen met de in het veld gemeten resultaten. De onderzochte fietsers blijken zichzelf hoger in te schatten dan de gemiddelde fietser van dezelfde leeftijd.

Bron: Verkeersnet

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via