Fietsroutes vol mobiliteit

Fietsroutes vol mobiliteit

Fietsroutes langs mobiliteitsmusea

We hebben voor jou vier fietsroutes geselecteerd rondom het thema 'mobiliteit'. De fietsroutes in dit artikel voeren je langs verschillende 'mobiliteitsmusea'. Dit zijn musea die gaan over fietsen, auto's, boten en motoren.

 

 

Fietsroute Eindhoven en omgeving

In 1232 kreeg Eindhoven al stadsrechten. Of dat de meeste Eindhovenaren ook maar iets kan schelen is de vraag, want Eindhoven was altijd al een stad die vooruit keek in plaats van achterom. In de stad vind je nog een paar panden van voor 1800, maar meestal zijn die 'weggewerkt' achter moderne gevels. Het huis op Rechtestraat 14 stamt zelfs uit 1600.

Naar de fietsroute.

Het DAF museum - Eindhoven

DAF museum

Op deze fietsroute vind je het DAF museum. Je vindt er van alles over de geschiedenis en uiteraard ook veel auto's, prototypen, sportwagens en natuurlijk ook vrachtauto's, bussen en bijzondere voertuigen van toen.

Bekijk het afstapmoment.

 

Fietsroute door het Rijk van Nijmegen

Twee jaar eerder kreeg Nijmegen stadsrechten, daarmee werd het ook een vrijstad. Dat wil zeggen dat Nijmegen niet meer onder het bewind van een heer viel, maar onder dat van het Heilige Roomse Rijk. Daarmee was het eigenlijk een soort van mini-staatje. Overigens heeft het niet lang van deze status kunnen genieten: 17 jaar later kwam het in handen van het Hertogdom Gelre.

Naar de fietsroute.

Nationaal Fietsmuseum Velorama - Nijmegen

Nationaal fietsmuseum Velorama

De collectie bevat een groot aantal bijzondere fietsen, waaronder een aantal originele loopfietsen en velocipedes. Je vindt er ook houten rijwielen en fietsen met speciale aandrijftechnieken. Maar ook de fietsen van de Koninklijke familie kun je bekijken.

Bekijk het afstapmoment.

 

Fietsroute Rondje Raalte

In het dorp Raalte houden ze wel van een feestje. Zo heb je er het oogstfeest Stoppelhaene in het laatste weekend van augustus, muziekfestival Ribs and Blues in het Pinksterweekend, het Salland Festival, Streetlive, Pedro Pico Pop, Salland Natuur Fair, het Carnaval, het Bierweekend en ga zo maar door...

Naar de fietsroute.

American Motorcycle Museum - Raalte

American Motorcycle museum

Naast al die feesten is het ook een feest om langs te gaan bij het 'AMM'.  Ze hebben daar een uitgebreide collectie van de Amerikaanse motorfietsgeschiedenis van begin 1900 tot aan de jaren '80. Je vind er een paar van de meest opmerkelijke Amerikaanse motoren.

Bekijk het afstapmoment.

 

Fietsroute Nieuwe Maas

De route brengt je onder andere langs Pernis. Dat is een dorp tussen de havens van de gemeente Rotterdam. Het ontstond waarschijnlijk in de dertiende eeuw maar werd pas 600 jaar later geannexeerd door de gemeente Rotterdam. Van oudsher was Pernis een boerendorp. Het achtervoegsel -nis verwijst naar een oud-Hollands woord voor landtong. Vanaf de negentiende eeuw kende het ook een bloeiende zalmvisserij.

Naar de fietsroute.

Maritiem Museum - Rotterdam

Maritiem Museum

Ook brengt de route je langs het oudste scheepvaartmuseum van ons land in Rotterdam. Meer dan een half miljoen objecten, met als pronkstuk het oudste scheepsmodel van West-Europa, vertellen over vijf eeuwen maritiem verleden.

Naar het afstapmoment.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via