Fietsroutes rondom de Hanzesteden (deel 3)

Fietsroutes rondom de Hanzesteden (deel 3)

Hanzesteden

Nederland kent een rijke historie op het gebeid van Hanzesteden. Wist je dat deze Hanzesteden veel prachtige verhalen kennen en ook op veel plaatsen nog altijd Hanzeproducten maken en ontwikkelen? In dit artikel vind je vijf van de fietsroutes rondom de Hanzesteden. Elke fietsroute in dit artikel leidt je langs prachtige Hanzesteden en Hanze-gerelateerde bezienswaardigheden die één voor één een bezoekje waard zijn.

Rondom de Hanzesteden (deel 11)

Fietsroute rondom de Hanzesteden (deel 11)

Tiel mag dan al vroeg (in 1402) lid zijn geworden van de Hanze, ze mochten alleen de eerste 30 jaar meepraten op de Hanzedagen, daarna werd de stad te klein bevonden om echt mee te tellen. Ze werden toen gerekend als bijstad van Nijmegen.

Ondanks die tegenslag heeft Tiel wel een roemrijk verleden als handelsstad: in de 10e en 11e eeuw was de stad van internationale betekenis. Het dreef toen handel met het machtige Keulen en met Engelend. Die belangrijke positie is nog steeds af te lezen aan de vele monumentale panden die de stad heeft.

Naar de fietsroute.

Rondom de Hanzesteden (deel 12)

Fietsroute rondom de Hanzesteden (deel 12)

Venlo had al vroeg alles in zich om een belangrijke Hanzestad te worden. Niet alleen had de stad een gunstige ligging aan de Maas, ook werd er in de middeleeuwen al flink gehandeld waardoor Venlo minstens zo belangrijk werd als Keulen. Toch duurde het nog tot 1481 voordat de stad zich aansloot bij de Hanze.

Helaas zijn veel karakteristieke elementen uit het stadscentrum verdwenen door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nog wel wat oude huizen met een middeleeuwse kern, vaak verscholen achter moderne gevels. Het Romerhuis uit 1521 aan de Wijngaardstraat heeft nog wel de oude gevel.

Naar de fietsroute.

Rondom de Hanzesteden (deel 13)

 Fietsroute rondom de Hanzesteden (deel 13) (2)

Roermond was, evenals Venlo, allang een handelsstad voordat besloten werd om zich aan te sluiten bij de Hanze. Vooral de handel met België bleek bijzonder lucratief: regelmatig legden hier schepen aan uit Luik, Dinand en Namen voor de handel in laken.

Naast Hanzestad was Roermond ook een van de vier hoofdsteden van het hertogdom Gelre en qua handel de grootste van de vier. Wil je de stad ontdekken dan kun je bijvoorbeeld bij Linne of Horn even afwijken van de route en Roermond inrijden. Het beschermde stadsgezicht van de stad bevat veel monumenten, waaronder de Sint Christoffelkathedraal die in de Hanzetijd werd gebouwd.

Naar de fietsroute.

Rondom de Hanzesteden (deel 14)

Fietsroute rondom de Hanzesteden (deel 14) (2)

Zutphenaren vervoerden in de Hanzetijd haring, boter, bier en wijn. Ook hout was erg belangrijk, Zutphen en Deventer beschikten beiden over houtmarkten. De rijkdom van Zutphen is terug te zien in de monumentale panden: in het centrum vind je de mooiste kerken, huizen en delen van de voormalige vesting.

Een voorbeeld van zo’n monumentaal pand is de bibliotheek, gevestigd in de Broederenkerk. De kerk stamt uit de 14e eeuw. Op het dak van de kerk staat een dakruitertorentje dat er later werd opgebouwd. Nog altijd luidt het klokje in het torentje tussen 21.50 en 22.00 als waarschuwing dat de stadspoorten worden gesloten.

Naar de fietsroute.

Ontdek de Hanzesteden met de Fietsnetwerk App

Wil je de Hanzeroutes en Hanzesteden beleven? Download dan onze Fietsroute App. De App geeft je onderweg de beste routebegeleiding. Bij elk fietsknooppunt krijg je niet alleen een melding over de volgende stap in je fietsroute, je krijgt ook een melding met wat er in de buurt van het fietsknooppunt te zien en te doen is. Als je een leuk afstapmoment hebt gevonden krijg je ook nog eens de route ernaartoe. Onderweg hoef je je geen zorgen te maken over het batterij- en internetverbruik van je telefoon, door gebruik van de nieuwste technologieën is dat tot een minimum beperkt.

 

Meer over de app

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via