Fietsroutes met de elektrische fiets, opgeladen onderweg!

Fietsroutes met de elektrische fiets, opgeladen onderweg!

Opgeladen onderweg

Heb jij al eens stilgestaan door een lege accu van je elektrische fiets op een lange fietsroute? Waardoor gaat de accu sneller leeg en hoe kan je dit zo veel mogelijk voorkomen? 

De accu

De prestaties van de accu van een elektrische fiets wordt beschreven in wattuur. Dit is de hoeveelheid watt die de accu per uur kan leveren. Gemiddeld kan er 12 tot 14 kilometer per 100 wattuur gefietst worden. Dit is echter wel afhankelijk van de gekozen hoeveelheid ondersteuning. Een accu van 300 wattuur kan namelijk ook twee uur lang 150 watt leveren. Hierdoor zal een accu van 300 wattuur het gemiddeld 35 tot 40 kilometer volhouden met veel trapondersteuning. Terwijl met weinig trapondersteuning een afstand van 90 kilometer gehaald kan worden.

Extra invloeden op de actieradius

De actieradius wordt op verschillende manieren beïnvloed. Tegenwind of onverharde wegen zorgen er onder andere voor dat de accu sneller leegloopt. Verder geeft de accu als het koud is ook minder energie, waardoor de actieradius tot 50% kan afnemen. Om ongemak te voorkomen is het daarom handig om van tevoren te kijken naar de fietsoplaadpunten die op de fietsroute liggen.

Opladen tijden fietsroutes

Met een snellader kunnen sommige elektrische fietsen met een accu van 300 wattuur al tot 80% worden opgeladen binnen anderhalf uur. Met een normale lader zal deze accu pas na drie uur op 80% zijn. Als je tijdens een fietsroute je elektrische fiets wilt kunnen opladen is het dus verstandig om een snellader aan te schaffen. De horeca afstapmomenten op onze fietsroutes hebben allemaal een fietsoplaadpunt. Zo kan je terwijl je geniet van een lekker kopje koffie je fiets snel opladen voor de laatste kilometers!

Oplaadpunten fietsroutes

De oplaadpunten kaart van Fietsnetwerk.nl

Het beschermen van de accu

Thuis

Een accu kan al na drie tot vijf jaar flink afgenomen zijn in capaciteit. Hierdoor is de behoefte om onderweg bij te laden vaak groter. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om de accu op kamertemperatuur te bewaren. Het is verder minder goed voor de accu als deze opgeladen wordt in de vrieskou. Hiernaast is het ook beter voor de accu als deze wordt opgeladen voordat deze leeg is. De accu moet ook nooit leeg weggezet worden, omdat dit de levensduur van de accu verkort.

Onderweg

Om onderweg de accu’s te beschermen kan er gebruik worden gemaakt van een accuhoes. Deze beschermt de accu niet alleen tegen de kou, maar ook tegen wind, stof en waterschade. Het hard oppompen van de banden zorgt er ook voor dat de accu langer mee gaat, omdat hierdoor de weerstand wordt verminderd. Als laatste is het belangrijk om de juiste versnelling te kiezen. Het beste is om vanuit stilstand te beginnen in een lage versnelling en daarna op te schakelen naar een hogere versnelling wanneer je op gang bent gekomen.

Bronnen: 

Batavus.nl
Consumentenbond.nl
Fietsersbond.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via