Fietsroutes door het rustgevende Overijssel

Fietsroutes in het rustgevende Overijssel

Fietsen in een rustgevende provincie

Overijssel is met haar hoeveelheid aan platteland een erg rustgevende provincie. Tuurlijk, je vindt er ook grote steden als Zwolle, Almelo en Enschede, maar in de buitengebieden tref je een rustgevende uitstraling. Het is heerlijk om in Overijssel even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte of de drukte van de steden. Met de onderstaande fietsroutes kun je de provincie Overijssel gaan ontdekken.

Fietsroute rond Lutterzand

Fietsroute rond Lutterzand

In de late middeleeuwen ontstond Het Lutterzand. Er ontstonden kale plekken in de vegetatie door de overbegrazing en het steken van heidplaggen. Daardoor kreeg de wind vrij spel en verschenen er zandverstuivingen. De onderste zandlagen aan de oevers van de Dinkel zijn tot wel 20 eeuwen (!) oud. Om de zandverstuivingen tegen te gaan werden er grove dennen gepoot.

Naar de fietsroute.

Fietsroute Zwartsluis, Weerribben en Giethoorn

Fietsroute Zwartsluis, Giethoorn en de Weerribben

Deze route is erg afwisselend en brengt je onder andere langs karakteristieke dorpen en natuurlijk door de bijzondere natuur van De Weerribben-Wieden. Je komt op de route onder andere hooilanden, broekbossen en rietland tegen. Daarnaast kom je langs een stukje zeldzaam trilveen. Ook cultuurhistorie heeft een belangrijk plekje in deze route. Dat vind je terug in de plaatsen waar je langs fietst.

Naar de fietsroute.

Fietsroute Twentekanaal en Kanaal ZZ

Fietsroute tussen Twentekanaal en Kanaal ZZ

Op deze route vind je onder andere Huis Almelo, dat waarschijnlijk al sinds de 12e eeuw op de kruising van de Almelose Aa en een landweg staat. Dat huis is al eeuwenlang in de handen van één en dezelfde familie. De vroegere rijkdom van de stad Almelo is nog terug te zien in de landhuizen en villa's.

Naar de fietsroute.

Fietsroute Zes kastelen en havezaten

Fietsroute zes kastelen en havezaten

Zoals de naam van de route misschien al doet vermoeden kom je langs deze fietsroute veel kastelen, landgoederen en (voormalige) havezaten tegen. Zo vind je aan de Diepenheimse molenbeek het Landgoed Nijenhuis. Het gelijknamige kasteel is een voormalite havezate. Ook kom je langs Kasteel Warmelo, dat als meest bekende bewoonster prinses Armgard kent, de moeder van Prins Bernhard. De tuinen in haar verschillende stijlen zijn een lust voor het oog en dus een bezoekje waard.

Naar de fietsroute.

Wil jij fietsroutes in Overijssel in je broekzak?

Download dan de Fietsnetwerk App. Die biedt je tijdens het fietsen de beste routebegeleiding. Wanneer je eenmaal bij het eerste fietsknooppunt bent aangekomen kun je je mobiel op stand-by zetten. Geen zorgen, je krijgt onderweg een melding over de volgende stap in je fietsroute. Tussendoor kun je gewoon de bordjes volgen. Daarnaast laat de App je via een melding weten wat de dichtstbijzijnde afstapmomenten zijn vanaf een bepaald fietsknooppunt. Zo kun je de prachtige omgeving ontdekken en mis je niets van de mooiste bezienswaardigheden langs je route. Ook tijdens het fietsen van lange afstanden hoef je je geen zorgen te maken dat je mobiel leeg raakt. Door het gebruik van de nieuwste technologie op het gebied van Bluetooth en GPS is het batterij- en internetverbruik tot een minimum beperkt.

 

Download de Fietsnetwerk App

App stores download Android    App stores download Apple

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant