Fietsroute van de week (48) | Fietsroute De Slag bij Overloon

Slag bij Overloon

Fietsroute De Slag bij Overloon

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft er veel bloedvergieting plaatsgevonden in het plaatsje Overloon. Uiteindelijk weten de Britse geallieerde eind 1944 te winnen en trekken de Duitsers zich terug. Dit was een grootse overwinning, want Overloon was de enige doorgang vanuit Venray richting de grens. Toch gaat de slag bij Overloon ook de geschiedenis in als 'tankslag'. Ben je benieuwd waarom? Stap op de fiets en ontdek het tijdens de fietsroute.

Naar de fietsroute.

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon

Stop tijdens je knooppuntenroute bij het Oorlogsmuseum van Overloon en ontdek wat zich heeft afgespeeld in deze omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat juist op deze locatie een museum is gebouwd is niet zo gek. In het gebied hebben in slechts vijf jaar tijd duizenden mensen het leven verloren.  Velen van hen zaten in het verzet. Tijdens de rondleiding wordt hier uitgebreid over verteld. Uiteraard wordt er ook aandacht gegeven aan de vervolging en de bevrijding! Wil je alvast een voorproefje? Bekijk de video van het museum.

Bekijk het afstapmoment.

Kasteel Geijsteren

Kasteelruïne Geijsteren

De Engelsen hebben Kasteel Geijsteren gebombadeerd om te verkomen dat de Duitsers het zouden gebruiken als uitkijkpunt. Een strategische keuze waarmee een deel van de geschiedenis verloren zou gaan. Gelukkig is er nog een deel van de overblijfeselen gespaard gebleven. Je kunt de restanten van het kasteel bekijken door het afstapmoment toe te voegen aan je fietsroute. 

Bekijk het afstapmoment

IJssalon Clevers

IJssalon Clevers Overloon

Heb je afkoeling nodig tijdens het fietsen? Maak een stop bij IJssalon Clevers en proef een van de heerlijke ijscoupes. Mocht je liever alleen koffie of thee willen dan is dat ook mogelijk, eventueel met een stuk gebak erbij. Deze locatie is slechts een paar knooppunten van het Oorlogsmuseum verwijderd en bevind zich in het middenpunt waar vele gevechten hebben plaatsgevonden. 

Bekijk het afstapmoment

 

Bloedbeek

Bloedbeek

Naast de Bloedbeek (Loobeek) is een herdenkingsmonument gebouwd ter nagedachtenis aan de overledenen. Over de beek is een brug gebouwd, waar destijds vele tanks overheen hebben gereden. Tijdens de gevechten kleurde de brug letterlijk rood van het bloed - vandaar de bijnaam Bloedbeek. Gelukkig kunnen we er nu veilig overheen fietsen!

Bekijk het afstapmoment.

Vredesmonument Venray

Eekhoorn in vrede

Gelukkig kunnen we deze fietsroute door Limburg nu in vrede fietsen. Stop onderweg bij het Vredesmonument in Venray en gebruik het moment om stil te staan wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Het monument bestaat uit een toren van 4 zuilen met een klokkenspel, 17 betonnen zuilen, 6 gedenkplaten en een grafsteen. Ook kun je de namen lezen van de steden die door de oorlog gehavend zijn. 

Bekijk het afstapmoment.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant