Fietsroute van de week (46) | Liberation Fietsroute

Fietsroute van de week 46 Liberation fietsroute

Liberation Fietsroute

De Tweede Wereldoorlog: alweer ruim 70 jaar geleden, maar de gevolgen zijn nog altijd zichtbaar in Nederland. Voor de omgeving van Harderwijk, Ermelo en Nunspeet hebben we een speciale knooppuntenroute aan de hand van dit thema gemaakt. Naast de bestaande fiets knooppunten hebben we ook zelf meer dan 20 afstapmomenten toegevoegd aan deze route. Nieuwsgierig welke dit zijn? Bekijk de vier uitgelichte bezienswaardigheden of bekijk ze allemaal in de fietsoute.

Naar de fietsroute.

Monument voor geallieerde vliegers

Monument voor geallieerde vliegers

In de omgeving van Harderwijk zijn 117 bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen om het leven gekomen. Het monument is erg indrukwekkend om te zien en zeker de moeite waard om als afstapmoment toe te voegen. Snuif een stukje geschiedenis op en maak een mooi plaatje van dit monument.

Bekijk het afstapmoment

Onderduikershol Speulderbos

Onderduikershol Speulderbos

Wijk een stuk van je knooppuntenroute af, duik het bos in en ga opzoek naar het onderduikershol. Weet je deze te vinden? Onze hint: het hol is gelegen vlakbij een parkeerplaats bij knooppunt 97. Je kunt zelf ervaren hoe de onderduikers geleefd hebben in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd het hol ontdekt door de Duitsers. Gelukkig hebben de Engelse pioloten en andere voortluchtige weten te ontsnappen. Nieuwsgierig hoe ze dat gedaan hebben?

Bekijk het afstapmoment.

Herdenkingszuil en Luidklok Paasheuvel

Herdenkingszuil en Luidklok Paasheuvel

Een herdenkingszuil met ruim 400 namen van AJC-leden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Erg belangrijk om bij stil te staan, zo vond ook Bé van Aalderen, de architect van het ontwerp. De Nederlandse Klokkengieterij Eijsbouts te Asten heeft het zuil gemaakt en geplaatst op de huidige locatie. In 1947 is de bronzen luidklok tijdens het Pinksterfeest ingewijd. De zuil is gevestigd op De Paasheuvel.

Bekijk het afstapmoment

 

Fundament Freya Fahrstuhl

Fundament Freya Fahrstuhl

Op deze locatie in Harderwijk zijn nog twee oude funderingen te vinden van Duitse radars. Dat is uniek, want het zijn de laatste overgebleven exemplaren in Nederland. De hoogte van deze radars waren verstelbaar, daar komt ook het woord 'Fahrstuhl' vandaan dat 'lift' betekent in het Duits. Dit type radar had een bereik van circa 150 kilometer en kon 360º draaien. Benieuwd waar je ze kunt vinden?

Bekijk het afstapmoment.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via