Fietsroute Friese Kerken

Fietsroute van de week (24) | Fietsroute Friese Kerken

Ontdek allerlei Friese kerken

Kerkgebouwen zijn vaak de bakens in het landschap. Tijdens deze fietsroute kom je er maar liefst vijftien tegen, Protestantse, Rooms-Katholieke en zelfs een Koptisch orthodoxe kerk.

Fietsroute Friese Kerken

Een aantal van de kerken zijn ook te bezichtigen, zeker de kerken die soms de deuren open zetten voor de stichting Nieuwe Kunst in Oude Kerken. Maar als de deuren van een kerk gesloten zijn kun je alsnog genieten van de indrukwekkende architectuur van de kerkgebouwen.

Naar de fietsroute.

De kerken die je bezocht moet hebben

Catharinakerk - Leons

Catharinakerk - Leons

In de 14e eeuw werd deze kerk gewijd aan Catharina van Alexandrië. Zij was één van de meest populaire heiligen in de middeleeuwen. Ze werd aangeroepen ter bewaking van de kuisheid en voor de bescherming tijdens bevallingen. Aan het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw werd het kerkorgel van Willem Hardorff uit 1875 verkocht, omdat de kerk zou worden afgebroken. Gelukkig wisten actiegroepen dit te voorkomen.

Bekijk de Catharinakerk.

Mariakerk - Winsum

Mariakerk - Winsum

De Mariakerk vind je op een terp in het Friese plaatsje Winsum. De kern van de kerk stamt uit de 16e eeuw. Drie eeuwen later werd de oorspronkelijke zadeldaktoren vervangen door de huidige torenspits. Ook tijdens de renovatie in de jaren '70 van de vorige eeuw zijn een aantal oude elementen van de kerk vervangen.

Bekijk de Mariakerk.

Ontdek de Friese Kerken met de Fietsnetwerk App

Download onze fiets App en wordt tijdens het fietsen voorzien van de beste routebegeleiding. Bij elk fietsknooppunt op de route krijg je een melding, niet alleen van de volgende stap in je route maar ook van wat er in de buurt van het betreffende fietsknooppunt te zien en te doen is. Als je eenmaal een afstapmoment hebt gevonden dat je wilt bezoeken krijg je direct de fietsroute ernaartoe. Onderweg hoef je je geen zorgen te maken over het batterij- en internetverbruik van je telefoon. De App maakt gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van Bluetooth en GPS en daardoor is het allebei tot een minimum beperkt.

 

Meer over de app

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via