Fietsnetwerk.nl en Vogelbescherming lanceren fietsroutes langs vogelvriendelijke boeren

Nieuws-Vogelbescherming-Fietsnetwerk

Vier nieuwe themafietsroutes door weidevogelgebieden in Nederland

Samen met Vogelbescherming Nederland creëerden wij vier nieuwe fietsroutes langs vogelvriendelijke boeren. De routes sluiten aan op de campagne voor de bescherming van weidevogels. ‘Koop zuivel van vogelvriendelijke boeren. Red onze weidevogels.’ luidt de boodschap van deze campagne die vrijdag 13 mei van start gaat. De vogelvriendelijke fietsroutes leiden dagtoeristen en vogelaars langs verschillende gebieden in Nederland waar boeren hun weilanden vogelvriendelijk inrichten en onderhouden.

 

Weidevogels worden bedreigd

De grutto en de kievit, en ook de minder bekende weidevogels als tureluur, scholekster, veldleeuwerik, wulp en slobeend, hebben hulp nodig. Het gaat niet goed met deze voor ons land zo kenmerkende weidevogels. Hun aantallen nemen af. Ze kunnen steeds minder jongen grootbrengen omdat er op het boerenland waar ze broeden door sterk geïntensiveerd landgebruik te weinig voedsel is, te weinig rust en te weinig bescherming. 

Vogelvriendelijke boeren

Vogelbescherming Nederland werkt samen met vogelvriendelijke boeren en bedrijven om de weidevogels te geven wat ze nodig hebben: voedsel, rust en bescherming. En dat vinden ze in nat grasland waarin volop kruiden groeien en dat pas gemaaid wordt als de jonge vogels vliegvlug zijn. Om de zichtbaarheid van vogelvriendelijke zuivelboeren te vergroten, hebben Vogelbescherming en Fietsnetwerk.nl de handen ineengeslagen.

Fietsroutes langs de boeren

De twee organisaties werken al jaren samen om de natuur op een toegankelijke, gezonde en milieubewuste manier dicht bij de mensen te brengen. “Wij zijn trots dat we op deze manier ons steentje bij kunnen dragen aan het oplossen van de weidevogelproblematiek”, vertelt Wouter Terpstra, eigenaar van Fietsnetwerk.nl. “Veel vogelliefhebbers trekken er met de fiets op uit om vogels te spotten. Met deze fietsroutes kunnen we hen en andere fietsers inspireren om vogelvriendelijke keuzes te maken.”
 
Er zijn vier fietsroutes uitgestippeld die door verschillende vogelrijke, agrarische gebieden gaan: de Weerribben, Polder Mastenbroek bij Zwartsluis, het Friese Gaasterland en het Wormer- en Jisperveld in Noord-Holland. Onderweg zijn er tal van mogelijkheden om af te stappen en een kijkje achter de vogelschermen te nemen. Ook voeren de routes langs diverse horeca- en verkooplocaties waar vogelvriendelijke zuivelproducten verkrijgbaar zijn. Deze en meer vogelrijke fietsroutes zijn te vinden bij de fietsroutes van de Vogelbescherming en in de Fietsnetwerk App.

Vogelvriendelijke Zuivelwijzer

Op Zuivelwijzer.nl vind je een overzicht van alle verkooppunten van vogelvriendelijke zuivel, ook bij jou in de buurt! Naast honderden adressen van winkels en horecagelegenheden (door heel Nederland), staat in de Zuivelwijzer ook wetenswaardige informatie over de vogels, de boeren en de zuivelmerken.

© Foto: Jelle de Jong

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via