Fiets een luisterboek: beleef de verhalen met een fietsroute

Nieuw - Luisterboeken voor op de fiets

Drie fietsroutes gebaseerd op een luisterboek

Met deze drie fietsroutes komen verhalen letterlijk tot leven! In samenwerking met Nextory creëerden we iets nieuws: fietsroutes die je kunt luisteren. We zochten drie luisterboeken uit en combineerden ze met een fietsroute. Elk afstapmoment is een plek die echt in de verhalen voorkomt. Neem je koptelefoon mee op de fiets en luister één van de volgende fietsroutes.

Luisterboeken app: stream je boek

De boeken die we hebben uitgekozen zijn er slechts drie uit een assortiment van meer dan 350.000 luisterboeken en e-books op Nextory. Deze Zweedse streamingdienst heeft een aanbod in allerlei thema’s: thrillers, fantasy, kookboeken, romantische verhalen, kinderboeken en sportbiografieën. Via de Nextory app heb je onbeperkt toegang tot alle verhalen.

Wat te doen tijdens een luisterboek?

Misschien heb je ooit al eens een stukje gefietst terwijl je naar een luisterboek aan het luisteren was, maar nu luister je een boek die ook nog eens met de route te maken heeft. Nog niet eerder was het mogelijk om een fietsroute te fietsen die is gebaseerd op een (luister)boek. Samen met Nextory gingen we deze uitdaging aan. 

We selecteerden drie boeken uit voor deze nieuwe fietsbeleving: een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in het Limburgse Limbricht, een kinderboek met avonturen in het bos en een thriller die zich afspeelt in Kampen. De fietsroutes zijn gemakkelijk te volgen via de bekende fietsknooppunten en daardoor voor iedereen toegankelijk. Onderweg kom je langs de plekken waar in het boek over verteld wordt. Bij (bijna) elk afstapmoment kun je een stukje van het verhaal luisteren. Spring op de fiets en dompel je onder in de wereld van de boeken.

Wil je alle verhalen lezen of luisteren? Maak dan gebruik van de speciale Nextory-actie: ga naar Nextory.nl/fietsnetwerk en probeer het nu 50 dagen gratis uit! 

Misschien heb je al veel verschillende abonnementen en je eens wat opties vergelijken of ben je op zoek naar bijvoorbeeld een fietsabonnement? Dan kun je op deze vergelijkssite voor abonnementen heel handig alles naast elkaar zetten. 


Luisterboek - De heks van Limbricht - Susan Smit

1. Fietsroute De Heks van Limbricht - 32 km

Dit boek van Susan Smit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. QR-code-DeHeksvanLimbricht-2

In Limbricht, een dorpje ten noordwesten van Sittard, woonde in de 17de eeuw een vrouw: Entgen Luijten was haar naam. Ze was een zelfstandige vrouw. Waar iedereen in het dorp een vroom leven leidde, volgde Entgen haar eigen pad. De dorpelingen volgden getrouw op wat de pastoor in de kerk op zondag vertelde, en de pastoor op zijn beurt volgde trouw de orders op van de kasteelheren van Limbricht. Entgen moest daar niets van hebben. Zij vertrouwde op de natuur. Uren was ze in de bossen te vinden, op zoek naar geneeskrachtige kruiden of om gewoon even tot rust te komen. 

Haar activiteiten en gedachten werden gezien als heidens en ze werd uitgeroepen tot heks. Toen het vee van dorpsgenoten ziek werd, waren ze ervan overtuigd dat het kwam door de hekserij van Entgen. Daar was Entgen het uiteraard niet mee eens en ze startte een lasterzaak. Een jaar later trok ze die weer in. Het dorp was tot rust gekomen en een lasterzaak leek niet meer nodig te zijn.

Toch werd ze onverwachts in 1674 opgepakt en opgesloten in een kleine kerker achter de keuken van het kasteel van Limbricht. Ze krijgt bijna niets te eten en heeft alleen maar een laagje stro om op te liggen. Ze denkt aan alle fijne plekken in de vrije natuur: het Limbrichterbos, de akkervelden rondom Limbricht... Plekken waar jij langsfietst met deze fietsroute. Ook het kasteel en de kerk waar de pastoor over de hekserij predikte kom je onderweg tegen.

Op een gegeven moment keerden de inwoners van Limbricht zich tegen de kasteelheer en eisten dat Entgen werd vrijgelaten. Voor Entgen zat er niets anders op dan haar lot af te wachten. Wordt ze ooit nog vrijgelaten?

Belangrijkste afstapmomenten: Oud Salviuskerkje, Kasteel Limbricht, Limbrichterbos
Naar de fietsroute.


Luisterboek - Spekkie en Sproet - Het geheim van de boswachter - Vivian den Hollander

2. Fietsroute Het geheim van de boswachter - 23 km

Ken je Spekkie en Sproet al? Deze beste vrienden zijn echte speurneuzen. In een boekenreeks, geschreven door Vivian den Hollander, beleven ze allerlei avonturen. In dit boek gaan ze op vakantie op een camping. Net zo’n camping als RCN Vakantiepark De Flaasbloem in Chaam. Vanaf hier begint het avontuur. 

Wanneer de twee maatjes een weekendje weg gaan, overnachten ze op een camping midden in het bos. QR-code-Hetgeheimvandeboswachter-2Maar dan ineens horen ze overal sirenes en vliegt er zelfs een helikopter over. Er is een bank overvallen in het dorp naast de camping! De neef van Spekkie, Nelson, is ook mee op vakantie. Hij is politieagent en wordt opgeroepen om zijn collega’s te ondersteunen. Het liefst willen Spekkie en Sproet meehelpen met de politie, maar dat mag niet van Nelson.

Toch gaan de twee vriendjes zelf op onderzoek uit. Ze vinden niets. Spekkie kan het maar moeilijk loslaten. Sproet probeert haar wat af te leiden door naar de klimboom te gaan. In de bossen van Chaam zijn ook heel veel klimbomen te vinden!

De volgende dag gaan ze op pad met de boswachter. Sproet wil later namelijk graag boswachter worden. Terwijl de boswachter ze alles vertelt over diersporen en vogels in het bos, is Spekkie vooral bezig met foto’s maken van verdachte plekken. 

Als ze na het uitje met de boswachter terug willen naar een verdachte plek, lopen ze verkeerd en komen ze uit bij een oude hut. Het lijkt wel een oud boswachtershuisje. Ineens zien ze daar de boswachter en de schaapherder, die ze toevallig eerder die dag al eens hebben zien fluisteren met elkaar. Zouden zij iets met de bankoverval te maken hebben?

Dit spannende kinderboek wordt werkelijkheid in de omgeving van het Brabantse Chaam, vlak bij de Belgische grens. Fiets met deze route in 23 kilometer door de Chaamse bossen. Onderweg zie je een boswachtershuis, een speelbos en de heide waar je misschien ook wel een schaapherder tegenkomt.

Belangrijkste afstapmomenten: De mysterieuze Chaamse bossen, Boswachtershuis Chaam, Speelbos Chaam
Naar de fietsroute.


Luisterboek - Vogeleiland - Marion Pauw

3. Fietsroute Vogeleiland

De derde fietsroute is gebaseerd op het boek Vogeleiland van Marion Pauw. Deze spannende thriller won de Gouden Strop 2022, de prijs voor het beste Nederlandse spannende boek. Het verhaal gaat over Marianne, een 15-jarig meisje dat wegloopt van haar familie en vanaf dat moment spoorloos verdwenen is. Voor haar familie dan, want jij als lezer weet dat ze op Vogeleiland is beland - een natuureiland in het Ketelmeer bij Kampen, slechts enkele kilometers bij haar familie vandaan. Zal de waarheid ooit naar boven komen?

We maken kennis met haar zus Nicole, die twee jaar jonger is dan Marianne. Ze is net in haar eentje verhuisd naar Spanje nadat ze het huis van haar tante heeft geërfd. Daar probeert ze te wennen aan haar nieuwe leven, maar de herinneringen van vroeger spelen toch weer op. Ze was 13 toen haar zus wegliep. Marianne was een opstandige puber die haar dagen slijt met roken, blowen, spijbelen en te laat thuis komen. Daardoor was er vaak ruzie bij in huis. Nicole stelde zich daarom juist op als de voorbeeldige dochter, tot ergernis van Marianne. Maar waar Marianne zich afzette tegen het gedrag van haar zusje, sloop ze 's nachts stiekem naar Nicoles kamer om bij haar in bed te kruipen en samen verder te slapen. QR-code-Vogeleiland

We leren ook Berend kennen, een 35-jarige Kampenaar die werkt als muskusrattenvanger op de eilanden in het Ketelmeer. Op een regenachtige dag ziet hij een meisje lopen op de IJsselkade. Ze loopt zonder jas in de stromende regen, met haar fiets aan de hand. Een lekke band. Berend biedt haar hulp aan, maar Marianne weigert. Hij rijdt door naar zijn werkplaats een paar honderd meter verderop en nog voordat hij aan zijn werk wil beginnen, staat Marianne in de deuropening. Hij plakt haar fietsband terwijl ze opwarmt met een kop hete thee. 

De twee blijken een aantal dingen met elkaar gemeen te hebben: beiden zijn gek op de natuur en verlangen ze naar vrijheid. Ze groeien naar elkaar toe. Op een dag is Marianne haar familie zat. Ze laat enkel een briefje achter op de keukentafel, koopt een slaapzak en een campinggasstelletje, fietst naar Berend en roept: 'Vandaag verhuizen we naar Vogeleiland!' Berend aarzelt. Maar dan ziet hij een onverklaarbare blauwe plek op Mariannes smalle schouders en stemt in. Ze pakken het bootje van Berend en vertrekken naar het eiland. 

Met een goed gecamoufleerde hut en zelfverbouwde gewassen weten ze hun bestaan geheim te houden. Ze voelen zich gelukkig en vrij. Marianne raakt zwanger. Negen maanden later verloopt de bevalling moeilijk, maar Berend verbiedt haar om naar het ziekenhuis te gaan. Niemand zal geloven dat het vermiste meisje zelf met hem naar een onbewoond eiland wilde...

Desondanks bevalt Marianne van een gezonde dochter, Pup. Maar dan gaat het mis. Marianne raakt in een postnatale depressie. Om ervoor te zorgen dat ze haar dochter niets zal aandoen, legt Berend zijn vrouw met een ketting vast aan het bed. De depressie verslechtert. Beseft ze ineens dat haar vrije leven op het eiland eigenlijk niet zo vrij was als ze had gedacht?

Meermaals probeert Marianne het eiland te ontvluchten, maar telkens is daar Berend die haar hardhandig tegenhoudt. Pup groeit ondertussen op in de wildernis en weet goed voor zichzelf te zorgen. Dat moet ook wel, want Berend is steeds vaker en langer afwezig, en Marianne ligt alleen maar stil op bed. Als jongevrouw raakt Pup steeds benieuwder naar de 'buitenwereld'. Marianne merkt dit op en begint haar dochter steeds vaker te vertellen over haar leven van vroeger, in die buitenwereld. Ze mist haar zusje Nicole. In opdracht van haar moeder gaat Pup op zoek naar Nicole. Weet ze het nieuwe adres in Spanje te vinden en zou het geheim dan eindelijk bekend worden?

Het verhaal speelt zich af rondom Kampen en op de natuureilanden in het Ketelmeer. Fiets de Fietsroute Vogeleiland, beluister de audio bij de afstapmomenten en kom erachter welke rol ze spelen in het leven van Marianne en haar familie.

Belangrijkste afstapmomenten: Ramspolplaat, Bovenkerk, Banketbakkerij Smit
Naar de fietsroute.

Nextory

Beleef de verhalen met Fietsnetwerk

Zin om de verhalen tot in de puntjes te beleven? Download de gratis fietsroute app van Fietsnetwerk en zoek de fietsroutes op plaatsnaam of scan de QR-codes in deze blog.

Zodra je bij een afstapmoment komt, krijg je hetzelfde afstapmoment in beeld op je telefoon. Klik op het afstapmoment om de informatie te lezen en het bijbehorende audiofragment te beluisteren. Je hoort dan een stukje uit het boek waarin wordt verteld welke rol deze locatie in het verhaal speelt. Neem dus je koptelefoon of oortjes mee en fiets met ons het boek in!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via