Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Vogeleiland in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Vogeleiland

lengte 80.8 km
thema vogels, cultureel
Kcal 1478
Fiets 4 uur 55 min
E-bike 3 uur 56 min

Kampen, Kraggenburg, Genemuiden

Vogeleiland is een thriller geschreven door Marion Pauw. Het boek won de Gouden Strop 2022, een literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Het verhaal speelt zich af rondom Kampen. Fiets met deze route langs de plekken die in het boek voorkomen en laat het verhaal tot leven komen!

De zussen Marianne (15) en Nicole (13) wonen met hun vader en moeder in Kampen. Ze leiden een normaal bestaan, althans, voor de buitenwereld. Marianne is een opstandig kind: ze rookt, drinkt, blowt, spijbelt regelmatig en komt te laat thuis. Daardoor is er vaak ruzie in huis. Nicole gedraagt zich daarom zo voorbeeldig mogelijk om zo min mogelijk problemen te veroorzaken. Marianne vindt haar zusje maar een softie. Maar hoewel Marianne overdag alle grenzen overschrijdt, is ze 's nachts anders. Dan sluipt ze stilletjes naar de slaapkamer van haar zusje, om tegen haar aan te kruipen en samen verder te slapen.

Op een dag loopt Marianne tijdens het spijbelen door de stromende regen langs de IJsselkade met haar fiets aan de hand. Haar band is lek. Berend, een man die twintig jaar ouder is, ziet haar lopen en biedt hulp aan. Hij repareert haar fiets en laat haar opwarmen in zijn werkschuur. Verder zeggen ze die dag niet zo veel tegen elkaar. Toch weet hij onbedoeld Mariannes vertrouwen te winnen. Ze komt steeds vaker bij hem op bezoek en gaat soms zelfs mee met zijn werk: muskusratten vangen op de natuureilanden in het Ketelmeer. Marianne droomt van een leven in de vrije natuur en vindt het geweldig dat Berend zoveel van de natuur weet. Ze worden uiteindelijk verliefd op elkaar en Berend verbreekt zijn huidige relatie met Bettina.

De twee hadden het er wel eens over om te gaan wonen op één van de natuureilanden die zij onderling 'Vogeleiland' noemden. Gekscherend, dacht Berend, maar ineens staat Marianne met een slaapzak en een campinggasstelletje op de stoep: "Kom, we gaan verhuizen naar het eiland!" Marianne was weggelopen bij haar familie en had alleen een briefje achtergelaten waarop ze had geschreven: 'IK BEN JULLIE SCHIJTZAT. HAVE A NICE LIFE.' Vanaf dat moment was ze voor haar gezin spoorloos verdwenen. Wanneer Berend een grote blauwe plek op haar schouder ziet, heeft hij een vermoeden waarom ze zo graag weg wil.

Nicole en haar ouders zoeken jarenlang tevergeefs naar hun verloren dochter, niet wetende dat ze slechts enkele kilometers verderop op een eiland haar eigen bestaan met Berend heeft opgebouwd. Op 'hun' Vogeleiland, waar het verboden is om voet aan wal te zetten, heeft het stel een hut gebouwd die half ondergronds, half bovengronds en goed gecamoufleerd is. Ze leven van wat ze in de natuur vinden of zelf op het eiland verbouwen. Marianne raakt zwanger en wil voor haar bevalling terug naar de bewoonde wereld. Dat kan niet, want dan zal Berend de gevangenis in moeten. Niemand zal immers geloven dat het vermiste meisje zelf met hem naar dit eiland wilde...

Vanaf dat moment wordt Marianne de gevangene van Berend. Ze zal nooit meer het eiland af mogen. Ze bevalt van een dochtertje, Pup. Marianne raakt in een jarenlange postnatale depressie, reageert niet meer op Berend en zorgt niet voor Pup. Berend legt haar vast aan een ketting, zodat ze Pup niets kan aandoen, en neemt de zorg voor hun kind op zich. Pup groeit op in de natuur, leert welke planten ze kan eten en vangt dieren met pijl en boog. Ze kookt voor haar ouders en is geobsedeerd door de vele vogels. Maar ook zij mag niet naar de 'buitenwereld' van Berend. Officieel bestaat ze natuurlijk niet en Berend is bang dat zo'n 'wilde mens' tussen de 'tamme mensen', zoals ze het zelf noemen, direct op zou vallen. Hun geheime bestaan mag niet uitkomen.

Berend gaat af en toe terug naar Kampen om boodschappen te halen. Bijvoorbeeld om het lievelingsgebak van Marianne voor haar verjaardag te halen: Kamperslof met bosvruchten en extra veel slagroom. "Dat wil Marianne ook altijd", hoort hij plots achter hem nadat hij zijn bestelling bij Bakkerij Smit had gedaan. Het was Mariannes moeder. Achteraf blijkt dat ze de bestelling van Berend verdacht vond, maar inmiddels vond ze mensen al zo snel verdacht, dat de politie het niet meer serieus nam.

Ook Nicole vindt het steeds lastiger met haar moeder om te gaan. Gelukkig vindt ze steun bij haar manager van de HEMA, sinds ze daar een bijbaantje heeft. Het is Bettina, dezelfde als de ex van Berend. Ook Berend komt Bettina nog eens tegen op het moment dat zij zwanger is en haar vriend haar heeft verlaten. Hij gaat opnieuw een relatie met haar aan en trouwt zelfs met haar.

Op hun bruiloft komt hij oog in oog te staan met Nicole. Berend houdt zich van de domme en laat niets merken. Hij wringt zich sinds de geboorte van Pup al in allerlei bochten om zijn dubbelleven geheim te houden. Maar dan gaat Pup in opdracht van Marianne op zoek naar haar zusje Nicole, die inmiddels in Spanje is gaan wonen.

Lukt het Pup om Nicole te vinden? En zou Berend zijn geheim nog langer kunnen bewaren?

Deze fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met Nextory, een streamingsdienst met honderdduizenden luisterboeken en e-books. Wil je weten hoe de zoektocht naar Marianne afloopt? Luister of lees het verhaal in de app van Nextory.

Vind je de gehele route iets te lang?
- Kort in naar 55 km door vanaf knooppunt 35 de volgende knooppunten te fietsen: 34-16-15-21-22-28-12-45-41 (of andersom vanaf knp. 41).
- Kort in naar 39 km door vanaf knooppunt 35 de volgende knooppunten te fietsen: 34-16-14-13-41 (of andersom vanaf knp. 41).

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 80.8 km
thema vogels, cultureel
Kcal 1478
Fiets 4 uur 55 min
E-bike 3 uur 56 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 80.8 km
thema vogels, cultureel
Kcal 1478
Fiets 4 uur 55 min
E-bike 3 uur 56 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap