Fiets door de kleinste steden van Nederland

Fiets door de kleinste steden van Nederland

Fietsroutes door de kleinste steden in Nederland

In Nederland zijn veel prachtige steden te vinden. Voor iedere fietser zijn deze steden zeker de moeite waard om te bekijken. Van Leeuwarden tot Maastricht en van Utrecht tot Rotterdam. Of laten we het beter zeggen: van Staverden tot Sint Anna ter Muiden en van Eembrugge tot Bronkhorst. Geloof het of niet, deze zeer kleine plekken in Nederland hebben al eeuwenlang stadsrechten.

Steden in Nederland, van Amsterdam tot Staverden(?)

Als je denkt dat je alle Nederlandse steden ondertussen wel gehad hebt, dan heb je het mis. Hieronder hebben wij vier fietsroutes samengesteld die langs de vier kleinste steden in Nederland gaan. Ben je niet zo’n stadsmens? Dan moet je deze steden alsnog gezien hebben!

Staverden

Midden op de Veluwe is Staverden te vinden. Staverden heeft al sinds 1298 stadsrechten en mag zich daarmee de kleinste stad van de Benelux noemen. Op het prachtige landgoed ligt het gelijknamige kasteel, wat het begin had moeten zijn van een belangrijke handelsstad. Maar zover is het nooit gekomen. Op dit moment kent het buurtschap Staverden rond de 30 inwoners.

Naar de fietsroute.

Fiets door de kleinste steden van Nederland

Sint Anna ter Muiden

Nabij de Nederlands-Belgische grens ligt de zeer kleine stad Sint Anna ter Muiden.  De stad kreeg zijn stadsrechten in 1242 en was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Op dit moment heeft Sint Anna ter Muiden rond de 50 inwoners. Nieuwsgierig geworden en ben je de fietsroute aan het fietsen? Sla dan tussen knooppunt 94 en 98 af naar links de Sint Annastraat op. Na een paar minuten ben je in 1 van de kleinste steden van Nederland!

Naar de fietsroute.

Fiets door de kleinste steden van Nederland

Eembrugge

Eembrugge is een stad in de gemeente Baarn, gelegen aan de rivier de Eem. Na Staverden en Sint Anna ter Muiden is het de kleinste stad die in Nederland te vinden is. Op dit moment heeft Eembrugge namelijk rond de 130 inwoners. Op deze plek ontstond rond 1200 het kerkdorp Ter Eem. Vanaf deze plek werd de  Eemvallei ontgonnen door de bisschop van Utrecht. Het kasteel waaruit dat gebeurde is helaas eind zeventiende eeuw afgebroken.

Naar de fietsroute.

Fiets door de kleinste steden van Nederland

Bronkhorst

Nabij de IJssel is het stadje Bronkhorst te vinden. Met zijn 157 inwoners valt ook Bronkhorst onder de kleinste steden van Nederland. Het stadje is ontstaan bij het voormalige kasteel Bronkhorst. Na een grote brand in 1633 werden alle huizen en het kasteel verwoest. Alleen de heuvel van het kasteel en een aantal restanten zijn bewaard gebleven, maar desalniettemin is deze stad zeker een plaats om een keer bezocht te hebben! De oude stadsboerderijen en de Hervormde Kerk zijn namelijk in goede staat hersteld.

Naar de fietsroute.

Fiets door de kleinste steden van Nederland

Deze fietsroutes kan je zorgeloos fietsen met een perfecte routebegeleiding. Interesse in nog meer kleine steden in Nederland? Maak dan gebruik van de Fietsroute App!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant