Eropuit in eigen land: 3x natuur fietsroutes in de winter

Eropuit in eigen land

Fietsweekend in de winter

De winterse maanden roepen vaak beelden op van knusse avonden bij de open haard met warme chocolademelk. Maar wat als we je vertellen dat de winter ook een heerlijk seizoen is om buiten door te brengen? Frisse lucht, de kou op je wangen, de stilte van de natuur… Het opwarmen bij de open haard is na een verfrissende fietsroute extra lekker. Combineer dit met een weekendje weg en kom helemaal tot rust voor de feestdagen. Wij zetten de leukste fietsregio’s voor de winter op een rij, mét overnachtingstips!

3x de mooiste winter fietsroutes

Om te ontsnappen aan de waan van de dag, is het heerlijk om er even een paar dagen tussenuit te gaan en de natuur op te zoeken. Neem je fiets mee en trek eropuit om het winterse landschap te ontdekken. Lekker actief en dus goed voor je gezondheid, terwijl je geniet van de laatste oranje en gele bladeren aan de bomen en het laaghangende zonnetje. Eenmaal terug in je vakantieverblijf heb jij een fris gezicht met gezonde blosjes. Laat die winter maar komen!

De volgende zes fietsroutes gaan door ware fietsparadijzen. Prachtige natuur, knusse dorpjes én een comfortabel vakantiepark van Landal GreenParks in de buurt. Alle vakantieparken liggen op steenworp afstand van bos, heide of duinen.

 Fietsweekend Drenthe

Fietsweekend Drenthe

1. Fietsroute bij Exloo - 52 km

Een fietsroute in de fietsprovincie van Nederland kan uiteraard niet ontbreken. Ontdek Drenthe aan de hand van deze fietsroute die je langs de kleine dorpjes tussen Assen en Emmen voert. Wat deze dorpen zo bijzonder maakt, is dat het historische esdorpen zijn. Je vindt er nog sporen van vroeger: oude boerderijen, de brinken en essen, smalle klinkerstraatjes… Het ademt nostalgische sferen.

Bovendien zijn deze idyllische dorpen omgeven door prachtige natuur. Bossen, moerassen waar wilde orchideeën bloeien, uitgestrekte heide, zandverstuivingen en veengebieden met hun mysterieuze vennen… Drenthe is verrassend mooi. Je kunt op deze route zelfs uitwaaien op het parelwitte strand van ‘t Nije Hemelriek!

Je weekendje Drenthe is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan een hunebed. Ook dat kan op deze fietsroute: in Borger vind je het hunebedcentrum van de provincie.

Overnachtingstip:

Grenzend aan dit fietsparadijs, ligt het vakantiepark Landal PUUR Exloo. Vanuit jouw luxe vakantiehuis ben je direct op de Drentse Hondsrug voor een mooie dag in de natuur of bij een fijn restaurant om culinair te genieten. De vakantiehuizen zijn voorzien van veel comfort, zoals een Finse sauna, rainshower en sunshower.

Landal Puur Exloo

Horeca op de route:

Interessante afstapmomenten op de route:

Fietsen Achterhoek

Eropuit in de Achterhoek

2. Fietsroute van de Kelder naar de Bergh - 50 km

Een fietsweekend in de Achterhoek? Dat is een goed idee! Met deze route ga je al fietsend vanuit Doetinchem op weg naar plaatsen als Laag-Keppel, ‘s-Heerenberg en Zeddam. Onderweg geniet je van mooie bossen, waar imposante kastelen en landhuizen in verscholen liggen.

Neem bijvoorbeeld de Kruisbergse bossen. Door de verschillen in hoogtes en laagtes is het een prachtig glooiend bos. Midden in deze bomenzee ligt Kasteel de Kelder. De middeleeuwse kelder zit nog altijd vol geheimen. Helaas is het kasteel niet te bezoeken, tenzij je een afspraak maakt, maar omdat het zo’n historisch gebouw is, is het absoluut prachtig om er even bij stil te staan tijdens je fietsroute.

Een ander hoogtepunt op de route is Huis Bergh*: één van de oudste kastelen van Nederland, waarvan de bijbehorende kasteeltuin de oudste van Nederland is. Binnen in het kasteel aanschouw je een uitgebreide kunstverzameling van portretten en schilderwerken uit het 16e-eeuwse Noord-Europa en Italië. Bij het landhuis hoort een geweldig landgoed: het Bergherbos, gelegen op de stuwwal van Montferland. Een tocht door dit bos trakteert je op mooie uitzichten en doorkijkjes.

De bosrijke omgeving kun je verder afwisselen met onder meer Kasteel Keppel, diverse kerken of het Stadsmuseum Bergh.

Overnachtingstip:

Het Landal vakantiepark in het Achterhoekse Braamt ligt tussen de oerbossen en middeleeuwse dorpjes. Het park is voorzien van alles wat je nodig hebt voor een ontspannen wintervakantie: een overdekt zwembad, een uitgebreid wellness resort op het park compleet met sauna en massagebehandelingen en een restaurant met lokale specialiteiten. Een echte aanrader!

Landal Stroombroek

Horeca op de route:

Interessante afstapmomenten op de route:

* Let op: Kasteel Huis Bergh is vanaf januari 2024 voor langere tijd gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden.

Fietsen in de Noord-Hollandse Duinen

Fietsweekend aan zee

3. Fietsroute Een fraai stukje Noord-Holland - 45 km

Maak je hoofd leeg op het Noord-Hollandse strand met deze fietsroute. Even heerlijk uitwaaien in de Noord-Hollandse duinen. De omgeving was tevens de inspiratiebron voor veel schilders, schrijvers en architecten. Aan het begin van de twintigste eeuw trokken er veel creatievelingen naar Bergen. Tijdens het fietsen zul je snappen waarom: het duingebied, de brede stranden en de schuimende golven blijven indrukwekkend. Geniet van het uitzicht vanaf de steiger bij Hargen aan Zee en bezoek de vogelkijkhut bij Vogelparadijs de Putten, waar ook ‘s winters tal van watervogels verblijven. 

Gewoon een middag zorgeloos fietsen. Dat is wat deze fietsroute door de Schoorlse duinen met je doet. Hoewel je er wel wat voor over moet hebben; het is namelijk het hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland! Bereid je dus voor op wat klimmen en dalen. Als je meer wil weten over dit bijzondere natuurgebied, dan kun je het Buitencentrum Schoorlse Duinen bezoeken. Aan de hand van tentoonstellingen en leuke activiteiten weet je straks alles te vertellen over deze duinen.

Benieuwd naar de kunst uit de regio van de vorige eeuw? Verrijk je route dan met een bezoek aan Museum Kranenburgh. Ook kom je vlak langs Alkmaar. Met een kort stukje omfietsen, ben je in de kaasstad van Noord-Holland.

Overnachtingstip:

Overnachten in de duinen kan uitstekend bij Landal Berger Duinen, gelegen in Schoorl. Je geniet er van privacy in je vrijstaande vakantiebungalow, maar ook van heerlijke luxe. Zo zijn de Wellness accommodaties uitgerust met een sunshower en inloopdouche, of pak uit met een sauna, hottub en buitendouche van een Wellnesslodge. 

Landal Berger Duinen

Horeca op de route:

Interessante afstapmomenten op de route:

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant