Een symbool voor de Hanzetijd: haring

Een symbool voor de Hanzetijd: haring

Haring of bokking

Dat kleine grijze visje is voor een heel groot deel verantwoordelijk voor de welvaart in Nederland. De Hanzestad Harderwijk kreeg in 1443 zelfs het stapelrecht op haring: alle gevangen haring tussen Kampen en Muiden moest in Harderwijk worden geveild. Het werd in vaatjes en tonnen verder vervoerd, over de weg naar Arnhem en via de rivieren naar Utrecht en het Duitse achterland. Dat leverde belasting op en werkgelegenheid: er werden scheepswerven gebouwd, er moesten stallen komen voor de paarden, de vis moest natuurlijk schoongemaakt, de haring werd gerookt tot bokking, wagenmakers en kuipers roken ook kans op meer werk. Zo werd er flink verdiend aan dat kleine visje.

Symbool

De haring staat daarom symbool voor de Hanzetijd. Het is dan ook geen wonder dat je het visje tegenkomt in afbeeldingen, maar ook als zoute drop. Het Hanze Huis in Groningen bijvoorbeeld, naast Der Aa Kerk, laat volgens oud recept haringvisjes maken en verkoopt die in de winkel in zakjes en blikken.

Eet smakelijk!

Geniet dus van je haring, of het nu een vis is of een dropje. En ben je benieuwd naar wat de middeleeuwers aten? Natuurlijk aten ze vis, zoals de Harderwijker hutsepot van boerenkool en bokking. Liever andere ingrediënten? Werp dan eens een blik in het Hanzekookboek ‘In de pan van de middeleeuwen’ van Karen Groeneveld.

Haring en de Hanzesteden

De Haring was en is een belangrijk handelsproduct in de Hanzesteden.  Het bekende visje heeft naast de bekende Haringparty's ook een prachtige geschiedenis rondom de Hanzeroutes. 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via