Een helm dragen op je fietsroute?

Een helm dragen op uw fietsroute?

Snelle E-bike zelfde status als bromfiets

Vanaf januari 2017 krijgt de zogenaamde ‘speed pedelec’ (de snelle variant van de elektrische fiets)  dezelfde status als een bromfiets. Op dit moment heeft de speed pedelec namelijk dezelfde status als de snorfiets. Door deze vernieuwde status moeten gebruikers van de fiets ook een helm dragen.

Risico per fietskilometer is afgenomen

De speed pedelec-fietsen kunnen maximumsnelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Dit is dan ook de reden voor het veranderen van de status van de E-bike.  Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, heeft dit vooral te maken met het feit dat mensen meer fietsen dan voorheen. 'Het risico per kilometer is zelfs afgenomen.'

Bromfietshelm op je fietsroute?

Het is nog niet bekend of gebruikers van speed pedelecs specifiek een bromfietshelm moeten dragen. Binnen de branche zijn verschillende organisaties bezig met het ontwikkelen van een lichtere en comfortabele helm. Wanneer deze voldoet aan de veiligheidsvoorschriften,  wordt de alternatieve helm eventueel ook toegestaan.

De ontwikkeling van een nieuwe helm wordt ondersteund door de Fietsersbond. . 'We zijn niet voor een helmplicht, maar zijn blij dat er verbeteringen plaatsvinden, zodat er minder ongelukken gebeuren.'  Ook de verbetering en het veiliger worden van de fietspaden voor de speed pedelecs, is volgens de bond een goede ontwikkeling.

Geel nummerbord

De speed pedelecs zijn verplicht om vanaf januari 2017 ook een geel nummerbord te dragen, in plaats van het huidige blauwe. De huidige speed pedelec-eigenaren krijgen de nieuwe nummerborden gratis toegestuurd. Enkel de helm moet zelf betaald worden.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via