Een fietsroute terug in de tijd...

Een fietsroute terug in de tijd...

Brielle en Hellevoetsluis

Begin dit jaar ben ik contact gekomen met Fietsnetwerk.nl. Een snelgroeiend fietsroute platform die zich niet alleen richt  op het aanbieden van routes maar meer inspeelt op de beleving (en omgeving) van een fietsroute. Er worden tal van themaroutes aangeboden op diverse afstanden. De routes zijn vast maar het bijzondere is dat je deze zelf kunt aanvullen met zogenaamde 'afstapmomenten' in de buurt.

 

De Fietsroute van Arno: Fietsroute Brielle en Hellevoetsluis

Aangesloten horecagelegenheden hebben hun eigen knooppuntnummer en kunnen toegevoegd worden aan de fietsroute. Dit geldt ook voor bezienswaardigheden in de buurt. Er worden suggesties voor afstappunten gedaan zodra je een mooie route hebt gekozen en daarna worden ze automatisch in de routebeschrijving opgenomen.

Ik stippel normaal gesproken altijd zelf mijn Knooppuntroutes uit en neem weinig tijd om eens een leuk café te pakken onderweg. Best leuk dus om voor de verandering eens op je wenken bedient te worden met een fraaie bestaande themaroute. Afgelopen Hemelvaartsdag heb ik op de site van Fietsnetwerk.nl een route van 40 km uitgezocht die mij naar Brielle en Hellevoetsluis bracht.

 

Het waterleven ervaren op Hemelvaartsdag

Dat het een prachtige dag was merkte je niet alleen aan de hoeveelheid fietsers in de omgeving maar ook aan de vele watersporters. Want het waterleven is wel waar deze omgeving om bekend staat, met Brielle als oude vestingstad en Hellevoetsluis als vroegere marinebasis. 

Mijn startpunt was knooppunt 37 vlak bij Vierpolders en vanuit daar fietste ik in Zuidelijke richting naar Hellevoetsluis. Het eerste stukje is niet erg afwisselend maar zodra de Haringvliet in beeld komt worden de vergezichten een stuk spannender.

In Hellevoetsluis had ik van te voren een afstapmoment in mijn route verwerkt. Knooppunt 231 (beter bekend als Restaurant De Waag) leek mij een prima plek om op mijn gemak een cappuccino te drinken en een praatje te maken met de leuke gastvrouw. De Waag ligt mooi gelegen in de oude haven van Hellevoetsluis en praktisch op de route die ik aan het volgen was.

 

Vergroeid met hun fiets

Ik vervolgde mijn weg rond de oude vestingsmuren van Hellevoetsluis en verder het polderlandschap in van Voorne Putte.

Bij knooppunt 20 ontmoette ik een wat ouder stel dat ook een mooie tocht door de omgeving aan het maken was. Ze vertelde mij over de talloze fietsvakanties die ze gemaakt hadden en nog gingen doen. Altijd leuk om inspiratie op te doen. Ze waren zo vergroeid met hun fiets dat ze hun auto zelfs hadden weggedaan. Dat is nog eens passie voor fietsen!

Zodra ik Brielle in fietste werd mij al snel duidelijk dat dit een erg bijzonder stadje was. De vestingswerken is een van de best bewaarde in Nederland en bevat een schat aan historische rijksmonumenten. Brielle is één groot 'afstapmoment' en dus een goede reden om er op je gemak eens doorheen struinen.

 

Een fijne fietsroute die lekker wegfietst

De route ging verder naar de Krabbeplaat waar je met een fietspontje naar toe wordt gebracht. Vervolgens fiets je langs het Brielse Meer en met een oversteek over de Brielse brug was het vervolgens nog een paar kilometer naar het start/eindpunt.

Ik vond het een fijne route die lekker wegfietst. Qua landschap is het niet heel spannend maar de 2 historische plaatsen, Hellevoetsluis en Brielle, maken het tot een ware beleving waarbij je even terug in de tijd fietst.

 

Let op knooppuntbordje 46!

Let wel even op het knooppuntbordje 46 op de kanaaldijk oost. Die is gedraaid waardoor je rechtdoor fietst als je hem mist. Je moet hier linksaf. Gelukkig kun je met de App van Fietsnetwerk bijna niet fout rijden. Je kunt duidelijk zien waar je je bevindt en hoe de route loopt.

Ik vond het leuk om eens niet alleen maar knooppunten te claimen maar ook om wat meer van de omgeving te zien en de tijd te nemen voor de dingen die Nederland zo mooi maken.

Benieuwd naar de route die ik gefietst heb? Bekijk dan de fietsroute Brielle en Hellevoetsluis.

Veel fietsplezier en misschien komen we elkaar eens tegen bij één van de duizenden knooppunten!

Arno, de Knooppuntfietser

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via