Dit zijn de vijf mooiste fietsroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De beste fietsroutes op de Utrechtse Heuvelrug

Via knooppunten door de Utrechtse natuur

De Utrechtse Heuvelrug is één van de populairste gebieden om te fietsen. En zeg nou zelf: de natuur variërend van volgroeide bossen, heide en zandverstuivingen maken samen met de talloze leuke plaatsjes een perfecte combinatie voor een dagje op de fiets. Samen met RBT Heuvelrug & Vallei selecteerden we de vijf beste fietsroutes in dit mooie gebied.

Genieten op de Heuvelrug

Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei zet zich in om de Utrechtse Heuvelrug op de fietskaart te zetten. Samen met hen hebben we de vijf beste, mooiste en meest verrassende fietsroutes geselecteerd. Ze voeren je uiteraard over de heuvels met prachtige natuur, maar ook langs indrukwekkende landgoederen met landhuizen en kastelen en bijzondere musea en monumenten. In de bruisende steden en dorpen kun je culinair genieten of heerlijk struinen door de gezellige winkelstraten. Pak je fiets er vast bij en kies welke knooppuntenroute jij gaat fietsen.

Veenendaal: een oase van rust - 36 km

De Utrechtse Heuvelrug is de groene oase tussen alle dorpen en steden. Met de fietsroute Oase van rust rondom Veenendaal trek je vanuit hartje Veenendaal de natuur in om helemaal tot rust te komen. Een heerlijke tocht waarbij je balanceert op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek.

Op de Amerongse Berg vind je TOP (Toeristisch Overstappunt) Amerongen. De parkeervoorzieningen en horecagelegenheden maken dit een perfect startpunt voor je route. Ook vind je hier het informatiecentrum van het Utrechts Landschap.

Onderweg passeer je een aantal landgoederen en kastelen, zoals Kasteel Renswoude en Huize Scherpenzeel, beiden prachtige romantische gebouwen. Huize Scherpenzeel is nu een geliefde locatie voor bruiloften en andere evenementen, waardoor je het niet van binnen kunt bekijken. Voor een kijkje in de keuken en kamers van Kasteel Renswoude kun je je aanmelden voor een rondleiding. Kijk hiervoor op de website van het kasteel.

Tips voor afstapmomenten: Kasteel Renswoude, Huize Scherpenzeel

Fietsroute Oase van rust rondom Veenendaal - Foto RBT Heuvelrug

Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Ontdek de Grebbelinie - 56 km

Wil je je verdiepen in één van de oudste verdedigingslinies van Nederland, fiets dan de fietsroute langs de historische Grebbelinie. Ook hier kun je de route gemakkelijk starten vanaf een TOP: Fort aan de Buursteeg. Deze TOP ligt naast het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Bekijk de exposities over de lange militaire geschiedenis van dit gebied, zodat je straks tijdens de route de plekken weet te herkennen.

De eeuwenlange strijd heeft namelijk zijn sporen achtergelaten. In het landschap liggen oude sluizen, betonnen kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers verscholen, die je zult terugzien tijdens het fietsen.

Naast oorlogsgeschiedenis, bewonder je ook andere bezienswaardigheden uit het verleden. De Pyramide van Austerlitz werd bijvoorbeeld gebouwd in 1804 als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Stap de 81 treden naar boven en geniet van een geweldig uitzicht!

Tips voor afstapmomenten: Grebbelinie Bezoekerscentrum, Fort Daatselaar, Pyramide van Austerlitz

Fietsroute langs de historische Grebbelinie - Foto RBT Heuvelrug

Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Fiets van hoog naar laag in Soest - 24 km

We blijven in militaire sferen. Soesterberg staat bekend om haar vliegbasis en het Nationaal Militair Museum. Start je route bij het museum, waar wel meer dan 300.000 objecten van de Nederlandse krijgsmacht tentoon worden gesteld.

Tijdens de fietsroute Soest van Hoog naar Laag maak je een rondje in het hoger gelegen Soesterberg en fiets je via de Soesterduinen naar het lager gelegen Soest: van hoog naar laag dus!

De Soesterduinen zijn overigens een bijzonder natuurgebied in deze regio: het is het enige stuifzandgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Door de provincie Utrecht is het gebied aangewezen als Aardkundig Monument. Rondom geniet je van open heidevlaktes en dichte bossen. Verscholen in het bos ligt de Kluizenaarsgrot, een plek waar waarschijnlijk aan het eind van de 19de eeuw een doolhof is aangelegd. Een hele belevenis, zeker voor kinderen!

Fiets in Soest ook eens langs korenmolen De Windhond. De molen is regelmatig open voor bezoekers en de molenaar vertelt je graag over zijn passie.

Tips voor afstapmomenten: Nationaal Militair Museum, Kluizenaarsgrot, Korenmolen De Windhond

Fietsroute Soest van Hoog naar Laag - Foto RBT Heuvelrug

Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Strijden met en tegen water in Zeist - 27 km

Wist je dat water en Zeist onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Water heeft sterk bijgedragen aan de welvaart van de stad, maar het zorgde ook voor problemen. Inmiddels zijn er creatieve oplossingen voor bedacht en is water nu een plek om te recreëren, van de schoonheid te genieten of om er slim gebruik van te maken.

Tijdens de fietsroute Waterproof Zeist ontdek je hoe waterproof de stad is. Bewonder waterrijke plekken zoals het waterwinpark De Waterbron, de vispassage en de Koppelsluis. Maar ook de 19de-eeuwse watertoren, een rijksmonument, en De Koekenpan. Deze sprengkop is een natuurlijke waterbron waar grondwater, afkomstig van de heuvelrug, omhoog borrelt. De sprengkop ligt in het Zeisterbos, één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wanneer je in Zeist bent, kan een bezoek aan Slot Zeist natuurlijk niet ontbreken. Stap af bij het historische kasteel en maak een wandeling door de prachtige Engelse tuinen.

Deze fietsroute is ook erg leuk om met kinderen te fietsen! Onderweg kom je langs Bezoekerscentrum De Boswerf waar allerlei activiteiten te ondernemen zijn en je kunt er heerlijk spelen in het speelbos.

De route start vanaf het TOP bij station Driebergen-Zeist. Vanuit de trein stap je direct op de fiets of parkeer eerst de auto op de ruime parkeerplaats. Je kunt de fietsroute ook starten vanaf Slot Zeist en het heen-en-weertje naar het station overslaan.

Tips voor afstapmomenten: Slot Zeist, Bezoekerscentrum De Boswerf, Museum Het Hernhutter Huis

Fietsroute Waterproof Zeist - Foto RBT Heuvelrug

Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

La Vuelta Holanda - Ronde van Rhenen

Treed in de wielersporen van professionele wielrenners! Tijdens de tweede etappe van de Spaanse wielerronde La Vuelta rijdt het peloton van ‘s-Hertogenbosch over de Heuvelrug naar Utrecht. Daarom heeft het RBT Heuvelrug & Vallei vier recreatieve routes ontwikkeld die de koers van La Vuelta volgen: La Vuelta Holanda. Eén van deze rondes is de Ronde van Rhenen.

Zoals het een echte wielrenner betaamt ga je met deze fietsroute bergen beklimmen, te beginnen met de Amerongse Berg. De berg is met 69 meter het hoogste punt van de provincie Utrecht. Kasteel Amerongen ligt op de route en is de moeite waard om te bezoeken. Binnen is een museum ingericht en rondom het Huys wandel je door de prachtige tuinen.

Uiteraard kom je door Rhenen, gelegen aan de andere kant van de Amerongse Berg. Hier komen de wielrenners tijdens La Vuelta de provincie Utrecht binnen. In het gezellige, historische stadscentrum staat de Cuneratoren. De toren is hét symbool van Rhenen.

De laatste berg die je passeert is de Grebbeberg. Terwijl je een hoogte van 50 meter trotseert, geniet je van uitzichten over verschillende natuurgebieden en rivieren. Schitterend!

Wil je de andere drie rondes van La Vuelta Holanda uitproberen? Bekijk ze op de website van RBT Heuvelrug & Vallei.

Tips voor afstapmomenten: Kasteel Amerongen, Tabaksteeltmuseum, Koningstafel op de Grebbeberg

Fietsroute La Vuelta Holanda - Ronde van Rhenen - Foto RBT Heuvelrug

Foto: RBT Heuvelrug & Vallei

Kies jouw fietsroute

De Utrechtse Heuvelrug is een veelzijdig gebied. Het is de ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers en cultuursnuivers, maar ook voor shophoppers, geschiedenisduikers, avonturiers en sportievelingen. Al deze fietsroutes zijn ook te vinden in de gratis en gebruiksvriendelijke fietsroute app.

Kun je niet kiezen welke fietsroute je wilt fietsen? Kies ze dan allemaal en maak er een vakantie van! In elke omgeving zijn vele diverse verblijfslocaties te vinden, van hotels tot campings. Zo ontdek je elke dag weer iets nieuws.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via