Deelfietsen groot succes in Keulen

Deelfietsen groot succes in Keulen

21000 gebruikers en 340.000 keer uitgeleend

Het uitlenen van deelfietsen is een succes in Keulen. Het eerste jaar werden 21000 gebruikers geregisteerd en zijn de fietsen 340.000 keer uitgeleend. Er mag dus gezegd worden dat de groei er flink in zit. 

Deelfietsen ook populair in het weekend

De beste dag was 27 april toen door een staking in het OV de deelfietsen 3300 keer op 1 dag werden uitgeleend. De vraag nam die maand ook al toe met 1800 ritten per dag. Het aantal uitleningen aan studenten vervijfvoudigde en in het weekend nam de vraag ook toe. 

Het Keulse deelfietssysteem werd in december vorig jaar opgeschaald en bestrijkt inmiddels alle stadsdelen binnen de ring. Ook werden de nodige kinderziekten aangepakt, waardoor het aantal klachten daalde. Er staan nu 950 fietsen klaar.

Voor bezitters van een ov-kaart is het eerste half uur gratis. Dat verklaart wellicht waarom de gemiddelde ritlengte 1,5 km bedraagt. Na dat eerste halve uur betaalt men 1 euro per half uur. Voor anderen begint de teller vanaf het begin te lopen, maar per dag betaalt men nooit meer dan 9 euro.De Keulse deelfiets wordt geëxploiteerd door nextbike, een organisatie die in 2004 in Leipzig het eerste deelfietsproject opzette en inmiddels in meer dan 100 steden actief is, waaronder landen in Oost-Europa, New Zeeland en de VS.

Bron : Fietsberaad 

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via