De mooiste fietsroutes langs molens

Blog - De mooiste fietsroutes langs molens

Fietsen op Nationale Molendag

Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor molenliefhebbers. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar en daarom is 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. Extra reden dus om op Nationale Molendag flink uit te pakken. Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag. Molens door het hele land openen hun deuren voor leuke activiteiten en een kijkje achter de schermen. Ontdek een aantal schitterende molens met deze drie fietsroutes.

Afstapmomenten met een verhaal

Molens zijn een leuk afstapmoment tijdens je dagje fietsen. Vaak is er al een lange geschiedenis aan het bouwwerk voorafgegaan. Zo werden molens gebruikt om polders droog te malen, granen te vermalen of hout te zagen. Met de kracht van water en wind waren Nederlands eeuwen geleden al duurzaam aan het produceren. Nu worden veel molens door vrijwilligers onderhouden en bedreven om bijvoorbeeld ambachtelijk molenaarsmeel te malen. Een bezoek aan een molen is dus altijd bijzonder.

Hoewel je in elke hoek van Nederland molens terugziet, hebben wij drie prachtige fietsroutes geselecteerd die langs unieke molens gaan. Via de fietsknooppunten word je gemakkelijk langs polders, natuurgebieden en gezellige stadjes. Lees gauw verder en kies jouw molenroute!

Fietsroute De Zaanse Schans - 24 km

Hollandser dan hier krijg je het haast niet! In de schuren en werkplaatsen worden nog altijd oude ambachten uitgevoerd: van brood bakken op ouderwetse wijze tot klompenmaken, en van kaasmaken tot tingieten. Hier proef je de sfeer van de 18e en 19e eeuw. In die tijd kwam de industrie op de Zaanse Schans op gang.

De inwoners hadden de molens hard nodig om hun producten te kunnen vervaardigen. Er stonden wel zeshonderd molens tegelijkertijd te draaien! Veel molens zijn door de jaren heen afgebroken, maar in deze omgeving kom je nog altijd meer dan genoeg pronkstukken tegen. Er werd voornamelijk hout gezaagd in de molens, iets dat dankzij de Zaanse uitvinding van de krukas op grote schaal gedaan kon worden.

Het hout werd gebruikt in de scheepsbouw, maar ook door de rijke Zaanse moleneigenaren en handelaren. Zij maakten er de kleurrijke houten huizen van en lieten zowel de voor- als achtergevel rijkelijk decoreren. De typische Zaanse huisjes zijn naast de molens prachtige bezienswaardigheden op deze route!

Tips voor afstapmomenten: Molens op de Zaanse Schans, Gestapelde Zaanse Huisjes, Czaar Peterhuisje

Fietsroute De Zaanse Schans - 24 km

Fietsroute langs molens in Brabant - 35 km

Deze fietsroute gaat door één van de mooiste en best bewaarde vestingsteden van Nederland: het Brabantse Heusden. Toch heeft de stad veel te verduren gehad door de eeuwen heen en het scheelde niet veel of Heusden had niet meer bestaan. De Spanjaarden hadden het in 1569 bijna verwoest, in 1572 teisterde een grote brand de stad, de kruittoren werd in 1680 getroffen door bliksem en de Duitsers bliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende torens op.

Eén van die torens was de toren van het stadhuis, dat als het mooiste stadhuis van Nederland was benoemd. Het stadhuis stortte in en ook de molens werden vernietigd. Maar Heusden zette de schouders eronder en bouwde de prachtige vestingstad weer op tot in elk authentiek detail. De molens prijken weer zoals vanouds aan de grachten. In het historische centrum zijn allerlei leuke, kunstzinnige winkeltjes te vinden. Zet je fiets even neer en wandel een rondje door de stad. Heusden zal je verbazen!

Tips voor afstapmomenten: Molens I, II en III, Stadhuis Heusden, Emmamolen

Fietsroute langs molens in Brabant

Fietsroute langs de enige tonmolen van Nederland - 52 km

Aan de rand van de Weerribben staat de enige tonmolen van Nederland. Aan het eind van de 19e eeuw hadden de boeren vaak last van wateroverlast op hun weilanden. Om de grond droog te malen bouwde Berend Krol, een plaatselijke boer, de enige tonmolen van Nederland in Paasloo.

Waarom een tonmolen? Voor een traditionele windmolen zouden er veel bomen moeten worden gekapt om voor voldoende windvang te zorgen. Teveel, volgens Krol, dus bedacht hij een alternatief model. De wind wordt bij deze molen gevangen in een cirkelvorm met lamellen. De molen doet inmiddels al jarenlang trouw dienst in de kop van Overijssel.

Tijdens de fietsroute maak je kennis met nog een molen: de Wicher. Deze spinnenkopmolen maalt de polders zodat rietsnijders er riet kunnen oogsten. Want riet ga je veel zien tijdens deze route! Je fietst dwars door de natuur van het beschermde gebied De Weerribben, bekend van de vele waterwegen, vogels en juist weinig auto’s. Hier kom je helemaal tot rust.

Tips voor afstapmomenten: Tonmolen, Molen de Wicher, Museumhuis Villa Rams Woerthe

Fietsroute  langs de enige tonmolen van Nederland

En, welke molen ga jij bewonderen?

Dit is nog maar een kleine greep uit het grote aanbod aan fietsroutes met molens. Wil je alle routes met molens bekijken? Bekijk dan eens de routes van onze partner De Hollandsche Molens.

Ook in de Fietsnetwerk App kun je molenroutes terugvinden. Wanneer je zoekt bij jou in de buurt of op een plaatsnaam, kun je de zoekresultaten filteren op het thema 'Molens'. Dit doe je met de routefilter. Je ziet dan alle fietsroutes waarbij je onderweg molens zult tegenkomen. Via onze instructievideo zie je hoe je de routefilter in de app kunt gebruiken.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via