De mooiste fietsroutes in het Groene Hart

Fietsen in het Groene Hart

Fietsen in Woerden

Woerden, de hoofdstad van het Groene Hart. Een stad waar de historie leeft, en die bruist van de levendigheid met vele evenementen en activiteiten. Een stad met een kloppend en groen hart. Woerden is dé plek om al fietsend jouw ontdekkingsreis door het Groene Hart te starten. En laten wij net ons aanbod hebben uitgebreid met drie nieuwe fietsroutes in deze streek...

Wat is het Groene Hart van Nederland?

Historische stadjes, de kronkelende Vecht, talrijke waterplassen, véél groene polderlandschappen en wereldberoemde kaas: we hebben het over het Groene Hart. Een prachtig gebied om te fietsen!

De regio strekt zich grofweg uit tussen Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het gebied kenmerkte zich door uitgestrekte weilanden met talloze slootjes en veenplassen. In de jaren 50 van de twintigste eeuw kreeg het daarom de naam 'Het Groene Hart'. Ook kreeg het toen de bestemming als gebied voor dagrecreatie en landbouw.

Nog altijd is die landelijke bestemming goed terug te zien in het huidige Groene Hart. Sterker nog, dankzij de landbouw en de daaropvolgende zuivelboerderijen is de regio wereldberoemd geworden met een typisch Hollands product: kaas. Daarom staat de regio ook wel bekend als 'Cheese Valley'.

De mooiste fietsroutes in het Groene Hart:

  1. Ambachtelijke Boerenkaas fietsroute
  2. Boerenroute
  3. Cheese Valley fietsroute
  4. Veenroute

GoudseKaas

Boeren streekproducten uit het Groene Hart

In en om Woerden geniet je van het boerenlandleven met grazende koeien, kaaspakhuizen en kaasmakers. In de stad ontdek je een bruisend stadscentrum met winkels, terrassen en gezellige horeca. Het is niet voor niets dat Woerden een échte boerenmarktstad genoemd wordt. Dit zie je overal in terug. Breng maar eens een bezoek aan de gezellige boerenmarkt met een veelzijdigheid aan verse streekproducten. Of stap op de fiets en verken het ommeland waar je de makers van deze producten kan bezoeken en de producten vers van het land kunt meenemen. Op deze manier geef je een extra dimensie aan jouw fietstocht en vul je jouw fietstassen boordevol met (h)eerlijke producten.

Fietsen tussen het 'Gele Goud'

Met de Boerenroute en de Ambachtelijke boerenkaas fietsroute, maak je echt kennis met het boerenlandleven, waarbij kaas de hoofdrol speelt. Je bevindt je immers midden tussen het gele goud. In en rondom Woerden wordt namelijk veel kaas gemaakt. Niet zomaar kaas: de wereldberoemde Goudse kaas. Vele boerderijen voeren het bijzondere ambacht van kaasmaken nog altijd uit en het is dan ook zeker leuk om even af te stappen tijdens je tocht.

Naast kaas heeft Woerden nog veel meer bijzondere streekproducten. Wat dacht je van bier, whisky of koffie? Maar ook jam, honing en meel staan op het lijstje van Woerdense streekproducten. Tijd om eropuit te trekken en de Woerdense streekproducten te leren kennen met een fietsroute waarbij je zult smullen van het landleven.

Woerden en omgeving

Niet alleen de streekproducten zijn de moeite waard om op de fiets te stappen, ook de schitterende natuur maakt dat het rondom Woerden heerlijk fietsen is. Probeer bijvoorbeeld de fietsroute naar de Nieuwkoopse Plassen en maak kennis met dit unieke veenmoeras.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via