De 5 mooiste knooppuntenroutes langs Utrechtse streekmusea

Streekmusea Regio Utrecht ©MarisaElisaPhotography

Regio Utrecht, een boeiende streek

Regio Utrecht is niet alleen bekend om zijn prachtige landschappen en historische steden, maar ook om zijn rijke culturele erfgoed. Met een overvloed aan streekmusea verspreid over de regio, is er geen betere manier om deze historische schatten te ontdekken dan via de speciaal ontworpen fietsroutes. Hieronder belichten we vijf fietsroutes die je naar uiteenlopende musea brengen.

Van museum naar museum

Een museum bezoeken tijdens je fietsroute voegt een extra dimensie toe aan je dagje uit, zeker als je daarna je fietstocht vervolgt door het gebied waar je zojuist meer over hebt geleerd. Je kijkt ineens met een andere blik naar het landschap als je weet hoe het is ontstaan. En die ene middeleeuwse stad is ineens nog boeiender als je weet wat er allemaal gebeurd is.

In samenwerking met Visit Utrecht Region publiceren wij de volgende vijf schitterende fietsroutes waarbij je diverse streekmusea en kasteelmusea aandoet. Ontdek de schatten uit de omgeving, van de rijke geschiedenis vol lokale tradities en ambachten tot moderne cultuur en beeldende kunst.

Kies een van de routes, voeg de musea toe aan de route, print hem of scan de QR-code om de route direct in de fietsroute app te openen, en ga op pad.

 1. Buitenplaatsen en Plassen (35 km)

  Een route die de historische buitenplaatsen van Utrecht stad, Maarssen en Tienhoven combineert met de prachtige natuur van de Loosdrechtse Plassen en de oevers van de Vecht. De buitenplaatsen in deze regio waren vroeger de zomerresidenties van rijke kooplieden en adellijke families.

  Vandaag de dag herbergen ze vaak streekmusea waar je meer kunt leren over de geschiedenis en levensstijl van de bewoners. Maak een tussenstop bij een van de buitenplaatsen, wandel door de weelderige tuinen en ontdek de prachtige collecties kunst en antiek die hier tentoongesteld worden.

  Musea op de route:
 2. Grebbelinie-Zuid (33 km)

  De Grebbelinie is een historische verdedigingslinie die teruggaat tot de 18e eeuw. Deze fietsroute neemt je mee door de plaatsen Veenendaal, Rhenen en Renswoude, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de linie.

  De streekmusea in deze regio brengen de militaire geschiedenis tot leven met tentoonstellingen, artefacten en verhalen over de verdediging van het gebied. Verken de oude forten, loopgraven en andere verdedigingswerken die nog steeds zichtbaar zijn in het landschap en krijg een indrukwekkend beeld van de strategieën en gebeurtenissen tijdens oorlogstijd.

  Musea op de route:
 3. Rondje Spakenburg (41 km)

  In Amersfoort kun je een aantal bijzondere kunstmusea bezoeken. Vanuit het hart van de stad fiets je naar het historische vissersstadje Bunschoten-Spakenburg. Je geniet onderweg van de weidse polders van de Arkemheen.

  Stap in Spakenburg af om de historische haven te bewonderen. Je ziet hier de oude botters en traditionele vissersschepen, een museum op zich. De twee musea in het stadje vertellen je over de tradities en gebruiken van de vissersgemeenschap, de authentieke klederdracht en de oude ambachten die hier werden beoefend. Op de terugweg naar Amersfoort volg je de route langs de schilderachtige rivier de Eem.

  Musea op de route:
 4. Kastelenroute Groene Hart (52 km)

  In het betoverende Groene Hart kun je genieten van een romantische fietsroute langs imposante kastelen, interessante musea en historische stadjes zoals Woerden, IJsselstein en Montfoort. Het Stadsmuseum Woerden is onderdeel van Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes. Museum De Heksenwaag is een boeiend museum over de heksenjacht die plaatsvond tussen de 16e en 18e eeuw. Durf jij op de weegschaal te staan?

  De route biedt een unieke gelegenheid om de prachtige kastelen en hun bijbehorende streekmusea te verkennen en meer te leren over het adellijke verleden van de regio. Stap binnen in de imposante kasteelmuren, bewonder de antieke meubels en kunstcollecties en ontdek de verhalen van de voormalige bewoners. Vergeet ook zeker niet om door de prachtige tuinen en parken te wandelen die deze kastelen omringen!

  Musea op de route:
 5. Rondje Lekpontje (42 km)

  Deze fietsroute neemt je mee langs de oevers van de Lek, de Hollandse IJssel en door het natuurgebied de Zouweboezem. Onderweg kom je langs de historische stadjes Vianen, Nieuwegein en IJsselstein, waar je kunt genieten van de historische bezienswaardigheden en een bezoek kunt brengen aan diverse streekmusea.

  Kom meer te weten over de rijke handelsgeschiedenis van Vianen, bekijk de historische gebouwen in Nieuwegein en ervaar de middeleeuwse charme van IJsselstein. De streekmusea in deze regio bieden een glimp in het verleden, van archeologische vondsten tot ambachtelijke kunstwerken.

  Musea op de route:

Fietsen in provincie Utrecht

De museumroutes zijn samengesteld in samenwerking met Visit Utrecht Region. Deze organisatie zet de regio Utrecht nationaal en internationaal in de etalage! Dit unieke samenwerkingsproject van destinatiemarketingorganisaties, gemeenten en de provincie zorgt voor versterking van de toerisme & recreatie sector.

Door middel van crossmediale campagnes in binnen- en buitenland, maar ook door het faciliteren van nieuwe samenwerkingen en het bieden van een platform voor regionale projecten en campagnes wordt de regio Utrecht verder op de kaart gezet.

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via