Betaal niet te veel voor je elektrische fiets

Betaalnietteveelvoorjeelektrischefiets

7 tips om een e-bike voordelig aan te schaffen

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Dat is niet zonder reden. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor de auto en helpen je om gemakkelijk grotere afstanden af te leggen. Vaak hangt aan zo’n mooie fiets best een prijskaartje. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen bij de aankoop van je elektrische fiets.

Hoe bespaar ik op een elektrische fiets?

Wij geven je 7 tips voor een voordelige e-bike.

 1. Overweeg een tweedehands elektrische fiets

  Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen bij de aanschaf van een elektrische fiets is het kopen van een tweedehands model. Tweedehands elektrische fietsen zijn aanzienlijk goedkoper dan nieuwe, terwijl ze vaak nog in uitstekende staat verkeren. Controleer daarom online marktplaatsen zoals Markplaats.nl of Tweedehandsnet.nl voor aanbiedingen in jouw omgeving. Neem goed de tijd om de fiets persoonlijk te inspecteren voordat je hem koopt. Controleer de accu, motor en de algehele staat van de fiets. Vraag om documentatie, zoals de onderhoudsgeschiedenis en de aankoopfactuur, om zeker te zijn van de herkomst van de fiets.

  Tip: Wees voorzichtig met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, en vermijd verkopers die geen duidelijke informatie kunnen geven over de fiets.
 2. Overweeg een refurbished elektrische fiets

  Een refurbished product is net als een tweedehands product al eens eerder gebruikt, maar er is wel een verschil: voordat een refurbished artikel opnieuw de verkoop in gaat, wordt het helemaal gerenoveerd. Alle materialen worden grondig gecontroleerd en indien nodig vervangen. Computerinstellingen en -geheugen worden gewist en geüpdatet. Zo heb je een zo goed als nieuwe fiets voor de prijs van een tweedehandsje en heb je ook nog garantie op je aankoop. Er zijn verschillende sites voor refurbished elektrische fietsen.
 3. Kies de juiste soort motor

  Niet alle elektrische fietsen zijn even duur. Het type motor maakt een aanzienlijk verschil in prijs. Er zijn doorgaans drie soorten motoren voor elektrische fietsen: de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor.

  - Voorwielmotor: Fietsen met een voorwielmotor zijn vaak goedkoper dan die met een middenmotor. Deze motoren zijn ideaal voor stedelijk gebruik en vlakke terreinen. Als je van plan bent om voornamelijk in een stedelijke omgeving te fietsen en kosten te besparen, is een fiets met een voorwielmotor een goede keuze.

  - Middenmotor: Middenmotoren bieden doorgaans betere prestaties en rijcomfort, vooral op heuvelachtig terrein. Hoewel ze over het algemeen duurder zijn dan voorwielmotoren, zijn ze een waardevolle investering als je van plan bent om in uitdagender terrein te fietsen.

  - Achterwielmotor: De achterwielmotor is je beste vriend als je een sportieve fietser bent en met een e-bike zo snel mogelijk wil fietsen. Ook op ruig terrein helpt deze krachtige motor je vooruit. Door zijn kracht is dit type motor ook het duurst van de drie opties.

  Het is belangrijk om je rijbehoeften en budget af te wegen bij het kiezen van het type motor voor je elektrische fiets.

 4. Profiteer van seizoensaanbiedingen en Black Friday

  Een andere manier om geld te besparen bij de aankoop van je elektrische fiets is door te profiteren van seizoensgebonden aanbiedingen en speciale kortingsdagen zoals Black Friday. Veel winkels bieden kortingen en speciale deals aan tijdens bepaalde periodes van het jaar, waaronder het einde van het fietsseizoen en feestdagen.

  Black Friday 2023, dat dit jaar op vrijdag 24 november valt, is een bijzonder gunstige tijd om een elektrische fiets te kopen. Tijdens deze periode bieden veel retailers aanzienlijke kortingen op elektrische fietsen en accessoires. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van aanbiedingen bij fietswinkels en online retailers om de beste deal te vinden.

  Tip: veel winkels houden een Black Week. Hiervoor is gekozen om de drukte te spreiden. Zorg dat je hier goed op let, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Bekijk hier elektrische fiets Black Friday deals.

 5. Vergelijk prijzen online

  Het internet is een schat aan informatie als het gaat om het vergelijken van prijzen voor elektrische fietsen. Er zijn talloze prijsvergelijkingssites en online marktplaatsen waar je prijzen kunt vergelijken van verschillende merken en modellen. Deze websites bieden gedetailleerde informatie over specificaties, klantrecensies en prijzen van diverse verkopers. Door online te zoeken, vind je vaak een betere deal dan in fysieke winkels. Bovendien profiteer je van speciale online aanbiedingen en kortingen die alleen op internet beschikbaar zijn.

 6. Kijk naar subsidies en belastingvoordelen

  Hoewel er momenteel geen nationale subsidies beschikbaar zijn voor particulieren die elektrische fietsen willen aanschaffen, bestaan er wel lokale initiatieven waar je van kunt profiteren. Veel gemeenten en provincies bieden programma's waarbij je je oude fiets kunt inruilen voor een korting op de aankoop van een nieuwe elektrische fiets. Deze initiatieven variëren per locatie, dus neem contact op met je lokale overheid voor meer informatie.

  Als ondernemer kun je gebruikmaken van de MIA/Vamil-regeling, een landelijke subsidie voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische fietsen. Hiermee kun je tot 70% van de aanschafkosten van een elektrische fiets aftrekken van je belastbare winst en aanspraak maken op investeringsaftrek, wat resulteert in lagere belastingen.

 7. Onderhandel over de prijs

  Bij het kopen van een elektrische fiets is het belangrijk te onthouden dat prijzen vaak onderhandelbaar zijn, vooral bij lokale fietsenwinkels. Laat je niet afschrikken door de vermelde prijs, maar probeer altijd te onderhandelen voor een betere deal. Fietsenwinkels willen vaak graag verkopen en zijn bereid om met je samen te werken om een goede overeenkomst te sluiten.

  Als je interesse hebt in een specifieke fiets, aarzel dan niet om de verkoper te vragen of er ruimte is voor prijsonderhandelingen. Soms kun je met een vriendelijke vraag al een aanzienlijke korting krijgen.

Zo zie je maar, er zijn genoeg manieren om kosten te besparen op de aanschaf van je elektrische fiets. En als je je fiets eenmaal binnen hebt, vind je in onze fietsroute app tal van mooie fietsroutes om je nieuwe fiets uit te proberen. Succes!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via