3x fantastisch fietsen in Maassluis en omgeving

Sleepboot in Maassluis

Een verborgen parel in Zuid-Holland

Maassluis is misschien wel een van de mooiste, nog onontdekte plekjes van Zuid-Holland. En dat terwijl het centrum geschiedenis ademt. Tijd om de rijke maritieme historie, de smalle straatjes, de rustieke haven en knusse grachten, leuke winkeltjes en fijne restaurants van deze waterstad te ontdekken. Op de fiets kom je op plekjes waar je anders niet zo gauw komt. Wij tippen je drie veelzijdige fietsroutes in Maassluis en omgeving.

Waar staat Maassluis bekend om?

Maassluis ligt in de regio Rijnmond, net als bijvoorbeeld Rotterdam. Gelegen aan de Waterweg en het Scheur, vlak voor de Rotterdamse haven, zal het je niet verbazen dat ook Maassluis zich kenmerkt als een havenstad. Sterker nog, Maassluis is de eerste stad aan de Waterweg en staat bekend als dé Sleepboothavenstad van Nederland.

Tijdens een bezoek zul je merken dat de zeevaartgeschiedenis hier nog volop leeft. De (zee)sleepboten, de haven en schitterende monumentale panden aan de grachten sieren het centrum. Het Nationaal Sleepvaart Museum is daarnaast een van de pronkstukken. Het is het enige museum ter wereld dat zich uitsluitend richt op sleepvaart. Niet alleen die van Maassluis, maar de maritieme geschiedenis van heel Nederland ontdek je hier!

Grachten van Maassluis
Grachten van Maassluis

Verken de Rijnmond streek op de fiets

Met deze drie heerlijke fietsroutes hebben de onontdekte Zuid-Hollandse schatten straks geen geheimen meer voor jou.

1. Fietsroute Museum- en Havenstad Rotterdam - 50 km

Voor wie het lastig vindt om te kiezen tussen een dagje cultuur snuiven en een dagje fietsen, is deze route perfect. Met deze route combineer je het centrum van Rotterdam met heerlijk fietsen langs de parken en het buitengebied van de havenstad. Je geniet van de bijzondere architectuur, het bruisende stadsleven, maar ook de rust en groene parken in de stad. 

Onderweg kun je je culturele hart ophalen bij de Rotterdamse musea. Er is een museum voor werkelijk elk onderwerp. Natuurlijk is er kunst te zien, maar je kunt je ook verdiepen in de geschiedenis van de Belasting & Douane, van pinballs en flipperkasten, en van scheepvaart. In het museumpark vind je nog veel meer musea over natuur, kunst en cultuur. De route gaat langs zoveel musea, dat je niet alles op één dag kunt bezoeken. Gelukkig is er morgen weer een dag.

Interessante afstapmomenten:

Museum en Havenstad Rotterdam
Erasmusbrug in Rotterdam

2. Fietsroute Ackerdijkse Plassen - 58 km

Het Zuid-Hollandse landschap is heel afwisselend en dat ga je ontdekken met deze fietsroute door het achterland van Maassluis. Je ziet moerasgebieden, uitgestrekte polders, mooie bossen en statige landgoederen. De natuurgebieden zitten vol culturele herkenningspunten.

Je kunt deze route starten bij de Ackerdijkse Plassen en het Ackerdijkse Bos. Hier vind je een TOP (Toeristisch OverstapPunt), waar je gemakkelijk kunt parkeren en direct de route kunt beginnen. Vanuit hier ben je meteen bij de natuurgebieden die op deze route centraal staan: de Ackerdijkse Plassen is een beschermd broedgebied voor diverse vogels. Het gelijknamige bos is nog relatief jong. In het groen ligt een aantal bijzondere bezienswaardigheden verscholen. Geef je ogen goed de kost en spot een heus Melarium, het Art Centre Delft, de Hortus Oculus en een 12 meter hoge Delftsblauwe tulpenvaas…

Er is nog veel meer natuur te bewonderen. Zo fiets je langs de nog oorspronkelijke moerassen van de Vlietlanden en dwars door het weidse polderlandschap van Schieveen. De Abtwoudse bossen geven een mooie afwisseling en laten je slingeren langs de vele Land Art kunstobjecten. Wil je je verdiepen in het verbouwen van voedsel in een bos? Stap dan af bij Voedselbos Maasland, waar (straks) eetbare noten, paddenstoelen en vruchten verkrijgbaar zijn. 

Interessante afstapmomenten:

Abtwoudse Bos
Abtwoudse Bos in Delft

3. Fietsroute van de Duinen naar Den Haag - 97 km

Een heerlijke lange route om even flink uit te waaien, dat is wat deze fietsroute door de duinen met je doet. De route is perfect voor een fietsweekend aan zeeJe fietst langs de Haagse kust. Bruisende boulevards en natuurlijk de Pier van Scheveningen, wissel je af met de serene rust en prachtige natuur in de duinen. Het uitzicht op zee is om je vingers bij af te likken!

Vanuit de Hoek van Holland stap je op de veerpont naar de Maasvlakte. Hier observeer je de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens, een bezienswaardigheid op zich. De industriële havens laat je achter je als je de historische vestingstad Brielle binnen fietst. Deze stad is beroemd geworden dankzij de Watergeuzen, die in 1572 de Spanjaarden wisten te verdrijven. De oude vestingwerken in Brielle herinneren ons hier nog aan.

Met een route van bijna 100 kilometer, kunnen we ons voorstellen dat je behoefte hebt aan een onderbreking. Je bent nu aangekomen in Maassluis, waar je een uitgebreide pauze of overnachting kunt inlassen bij Hotel MaassluisNa even opladen, ben je weer uitgerust voor de volgende helft van deze route. Die brengt je naar het prachtige centrum van Delft. Stap hier zeker even af om de historische bezienswaardigheden te bewonderen, zoals het Prinsenhof, het indrukwekkende Stadhuis en de twee enorme kerken midden in de stad.

Via kleine plaatsjes als Schipluiden en dorpjes vol chique landgoederen zoals Rijswijk en Voorburg, kom je weer terug in de hofstad Den Haag. Zet hier je fiets nog even aan de kant om de prachtige stad te bezichtigen. Voor een mooi uitzicht is een bezoek aan de Haagse Toren een aanrader. Deze is van donderdag t/m zondag te beklimmen samen met een gids.

Interessante afstapmomenten:

Fietsen door de duinen van Den Haag
Duinen bij Den Haag

Overnachten in Maassluis

Je ziet het: in en om Maassluis is er van alles te zien en te doen. Reden genoeg om deze stad als bestemming te nemen voor je volgende weekendje weg. Boek je overnachting bij het prachtige boutique hotel Hotel Maassluis, gelegen aan de stadshaven. De diverse arrangementen bieden je comfort en luxe voor elke gelegenheid.

Overnachten in Hotel Maassluis
Hotel Maassluis

Leer Maassluis nog beter kennen

Tijdens je bezoek aan Maassluis kun je op een eenvoudige manier nog meer leren over dit gezellige havenstadje. Verspreid door de stad hangen bordjes met QR-codes. Zodra je deze scant met de camera of een QR-scanner op je telefoon,  wordt automatisch een informatiepagina geopend waarop je het verhaal achter het pand of de locatie ontdekt.

Meer fietsroutes bekijken? Klik hier voor meer fietsroutes in Maassluis en omgeving.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via