3x de mooiste fietsroutes voor in de kerstvakantie

Fietsen in de winter

Kerstvakantie: wat te doen?

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, samenzijn en lekker eten. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je juist tijdens deze dagen zin hebt om even te ontspannen in de rust van de natuur. Wat is er dan lekkerder dan op de fiets te stappen om een frisse neus te halen en even de benen te strekken? Precies, niets! Samen met onze partner RCN Vakantieparken selecteerden we de drie mooiste fietsroutes om te genieten in de stilte van de winterse natuur. Bovendien mogen we je een mooie aanbieding doen voor je volgende vakantie.

3x de mooiste fietsroutes tijdens de feestdagen

Met deze drie fietsroutes kun jij er heerlijk op uit tijdens de feestdagen. We selecteerden een route in het noorden, midden en zuiden van het land. De natuur staat centraal, maar hier en daar pik je ook een vleugje cultuur en lokale geschiedenis mee. Fiets met ons mee het nieuwe jaar in.

Fietsen-in-Dwingeloo

Kunst in Drenthe

1. Kunstzinnige Drentse dorpjes - 29 km

Zin om de natuur te combineren met kunstzinnige uitingen? Probeer dan zeker deze artistieke route rondom Dwingeloo. Je maakt een prachtige tocht door het Dwingelderveld, één van de drie Nationale Parken in Drenthe. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Het gebied is bijna 4000 hectare groot en vormt de habitat van vogels en dieren die in andere landschappen minder kansen hebben. Er zijn tientallen kilometers fietspad aangelegd, zodat jij volop van dit mooie landschap kunt genieten.

Rondom het Dwingelderveld liggen tal van knusse dorpjes waar je het nostalgische Drentse karakter proeft. De oude kerken en smalle straatjes in de brinkdorpen aan de rand van de natuur zijn de inspiratiebron voor vele kunstenaars. Stap in Dwingeloo en Leggeloo even van je fiets om diverse kunstgalerijen te bezoeken. Van keramiek- en schilderkunst tot aan kunstwerken van textiel, hout en zilver... De artiesten zijn zeer uiteenlopend.

Overnachtingstip:

Interessante afstapmomenten op de route:

Zeewolde in winter

Stilte in de Flevopolder

2. Groen Zeewolde - 26 km

Maak kennis met de natuur van Flevoland tijdens deze fijne fietsroute, geschikt voor het hele gezin. In Zeewolde wordt nog altijd volop gebouwd, maar je zult merken dat er veel ruimte is voor groen. Je fietst naar De Stille Kern, een bosrijk natuurgebied waar veel vogels en zoogdieren leven. Wie weet spot je wel een ree, vos of zelfs een damhert. Op twee plekken tijdens deze route kom je een uitkijkpunt tegen: de twaalf meter hoge Tuurtoren en uitkijkheuvel Circle of Life. Beide geven je een geweldig uitzicht over De Stille Kern. Van bovenaf kun je de kern zien liggen. De heuvel geeft je zicht over een aantal waterplassen en is ideaal voor vogelliefhebbers. De heuvel is overigens niet helemaal met de fiets te bereiken; er is een voetpad dat je naar het uitkijkpunt toe leidt.

De route is perfect om in de kerstvakantie even een frisse neus te halen met de kinderen. In het speelbos kunnen de jongste fietsers - of misschien jijzelf ook wel - zich uitleven op de klimobstakels en door hutten te bouwen. Of volg het kabouterpad met leuke opdrachtjes onderweg. Zo wordt de fietsroute een echt dagje uit.

Overnachtingstip:

Horeca op de route:

Interessante afstapmomenten op de route:

 Fietsen-in-Chaam

Eropuit in Brabant

3. De Baronie van Breda - 39 km

Het gebied onder Breda wordt gevormd door natuur met een rijke historie. In de zestiende eeuw lieten de stadsbaronnen van Breda de bossen aanleggen. De baronnen hadden de rechten over het gebied, vandaar de naam 'baronie'. De Baronie wordt gevormd uit meerdere bossen met hoge bomen, heidevelden, veenmoerassen en vennetjes. Ook beken stromen door het gebied, zoals de Mark met haar prachtige beekdal, die je tijdens deze route ook gaat ontdekken.

De bossen zijn niet alleen heel mooi - door sommigen zelfs de mooiste in de omgeving genoemd - maar zijn ook de oudste in de regio. De bomen in het Mastbos zijn bijvoorbeeld al 500 jaar oud! Elk bos heeft zijn eigen karakter. Zo is het Liesbos het grootste zomereikenbos van Nederland, dat in de zeventiende eeuw door de baronnen werd gebruikt als jachtgebied. Ze joegen er onder andere op reigers.

De Chaamse bossen kenmerken zich door de stilte, terwijl het Ulvenhoutse bos zich in het voorjaar onderscheidt door een witte bodem vol bloeiende bosanemonen. Als je dan toch in Ulvenhout bent in de kerstvakantie, stap dan even af bij De Pekhoeve, gelegen aan het plein midden in het dorp. Hier staat t/m 7 januari een gezellige kerststal en een speciale wensenboom. Wie weet komt jouw wens wel uit...

Op de route liggen bovendien een aantal mooie landhuizen verscholen in de bossen. Kortom, een afwisselende fietsroute voor een heerlijk middagje fietsen.

Overnachtingstip:

Horeca op de route:

Interessante afstapmomenten op de route:

Kerstvakantie bij RCN

Exclusieve aanbieding voor jouw volgende vakantie

Aan het einde van het jaar blikken we terug op het afgelopen jaar, maar kijken we ook vooruit. Wat heeft het komende jaar voor ons in petto? Misschien wel een extra voordelig vakantie-avontuur...

Namens RCN Vakantieparken mogen we jou iets bijzonders aanbieden: drie knallende aanbiedingen voor je volgende vakantie. Of je nu onder de sterren wilt kamperen of liever een comfortabele accommodatie huurt, dankzij deze drie vakantieknallers profiteer je van exclusieve kortingen voor ieder type verblijf, op elk moment van het jaar. 

 1. Knaller 1
  Buiten de drukte om ertussenuit? Ontvang 20% korting op alle accommodaties in Nederland en Frankrijk
  Geldig vanaf 3 nachten in de periode tot 22 maart 2024 en van 4 november 2024 tot 6 januari 2025.

 2. Knaller 2
  Vakantie vieren in het hoogseizoen met €100,- korting op alle accommodaties in Nederland en Frankrijk
  Geldig vanaf 7 nachten in de periode van 22 maart t/m 4 november 2024. Bij verblijven vanaf 3 nachten ontvang je €50,- korting.

 3. Knaller 3
  Héél 2024 kamperen met €50,- korting op alle kampeerplaatsen in Nederland, Frankrijk en Duitsland
  Geldig vanaf 7 nachten in de periode 22 maart t/m 4 november 2024. Bij verblijven vanaf 3 nachten ontvang je €25,- korting.

En het mooie van een vakantie bij RCN is, dat niet alleen jij ervan geniet: je doet namelijk ook iets voor je medemens. RCN besteedt haar gehele winstuitkering aan maatschappelijke projecten, zodat mensen voor wie een vakantie minder vanzelfsprekend is, ook een fantastische vakantie kunnen beleven.

Boek direct je volgende vakantie en ontdek de mooiste gebieden van Nederland, Frankrijk en Duitsland!

De actie loopt t/m 8 januari 2024.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via