Het knooppuntensysteem

Het knooppuntensysteem

De bedenker van het knooppuntensysteem

Eind jaren tachtig, toen in Belgisch Limburg de mijnen achter elkaar gesloten werden, had mijningenieur Hugo Bollen een plan bedacht om in de provincie een waardig fiets- en wandelwegennetwerk te realiseren. Een fietsroutenetwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die door middel van knooppunten zich met elkaar verbinden. Om de fietser makkelijker de weg te wijzen bedacht Bollen het knooppuntensysteem.

Fietsroutes in Nederland

Wat is het knooppuntensysteem?

De voorloper van het fietsroutenetwerk zijn de langer bestaande langeafstandsfietsroutes of de zogenaamde lusvormige fietsroutes. Het nadeel van dat concept was dat er steeds dezelfde fietsroute werd gevolgd. In het knooppuntensysteem heeft elk knooppunt een eigen nummer gekregen, deze nummers staan in Nederland weergegeven op wit- met groene borden. Maar met het knooppuntensysteem van Fietsnetwerk.nl kunt u uw persoonlijke fietsroute samenstellen. U kunt dit doen door niet alleen van knooppunt naar knooppunt te fietsen, maar ook door een afstapmoment in de buurt van de fietsroute toe te voegen.

Het knooppuntensysteem van Fietsnetwerk

Op Fietsnetwerk.nl kunt u helemaal zelf bepalen hoe uw dagje fietsen eruit komt te zien. Bij Fietsnetwerk.nl hebben wij ons eigen knooppuntensysteem waarbij onder andere bezienswaardigheden en horecapunten gekoppeld zijn aan de bestaande knooppuntenroutes. Deze afstapmomenten hebben een driecijferig knooppunt gekregen en liggen allemaal in de buurt van de knooppuntenroute. Dit maakt het bestaande knooppuntensyteem tot een uitgebreidere en uniekere belevenis. Onze fietsrouteplanner geeft allerlei leuke suggesties en aanbiedingen, die u kunt toevoegen aan de vele fietsroutes die op onze website te vinden zijn.

 

Het knooppuntensysteem in de Fietsnetwerk App!

Het bestaande knooppuntensysteem is goed te fietsen met de routekaart, die zeer gemakkelijk is te downloaden of printen via onze website. Maar Fietsnetwerk heeft ook een eigen fietsknooppunten App! Deze App is onmisbaar voor iedere recreatieve fietser en zorgt voor een unieke belevenis op elke knooppuntenroute. Op alle knooppuntenroutes die Fietsnetwerk.nl te bieden heeft zijn extra afstapmomenten te vinden die buitengewoon eenvoudig kunnen worden toegevoegd. Door deze App wordt fietsen met het knooppuntensysteem een stuk eenvoudiger, maar vooral leuker!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant