Noord-Betuwse Terrasroute


Rhenen, Amerongen, Kesteren
Deze prachtige fietsroute loopt door twee van de mooiste regio's van ons land en heeft in elk seizoen iets adembenemends. Aan de ene kant de Betuwe met de uitgestrekte fruitgaarden. In de lente garant voor een spectaculaire bloesempracht. In de zomer een overvloed aan fruit bij de stalletjes en boerderijwinkels. Aan de andere kant van de Waal, de Utrechtse Heuvelrug met haar pittoreske stadjes, kastelen, natuurgebieden en tabaksverleden. En in ieder stad of dorp een fijn terras om onder het genot van wat lekkers al het moois op je in te laten werken.
De route start in Kesteren in het noorden van de Betuwe. Je auto kun je uitstekend parkeren bij Brasserie Beerie. De Betuwe staat bekend om de fruitteelt in boomgaarden. Er wordt gedacht dat de Betuwe hier zijn naam aan dankt. Het zou zoiets betekenen als "goede, profijtelijke bodem". Maar de naam zou ook afgeleid kunnen zijn van de Bataven die er geleefd hebben. Feit is dat de Betuwe bestaat uit een afwisseling van oude stroomgeulen, stroomruggen en komgronden. Dit maakt het gebied, met prachtige vergezichten, niet alleen een genot om doorheen te fietsen maar vooral het zandige materiaal van de stroomruggen is zeer geschikte grond voor de landbouw.
De Nederrijn vormt de Noordgrens van de Betuwe, je steekt deze over met het voetveer Lienden-Rhenen. Let op! Deze vaart niet het hele jaar door. Zie het afstapmoment voor de vaartijden.
Als het pontje niet vaart fiets je vanaf knooppunt 13, richting knooppunt 92-91-93-52-36 om weer terug te keren op de route. (Of omgekeerd vanaf knp. 36 als je de route andersom fietst.)
Zodra je de Nederrijn bent overgestoken rijd je de Utrechtse Heuvelrug in. Te beginnen met het gezellige Rhenen dat al in 1258 stadsrechten verkreeg. In het Stadsmuseum Rhenen kun je je onderdompelen in de geschiedenis van deze stad die gedeeltelijk op de Grebbeberg ligt, bekend door de Slag om de Grebbeberg in 1940.
Tussen Rhenen en Amerongen beland je in een heel andere geschiedenis. Die van de tabaksindustrie. In de zeventiende eeuw begon de tabaksteelt in deze omgeving te floreren. Er werden voor het eerst broeibakken gebruikt om jonge planten op te kweken. Dit werd later in heel Europa toegepast als de "Hollandse methode".
In de achttiende eeuw was de inlandse tabak een belangrijk handelsproduct geworden. Vooral tussen Rhenen en Amerongen waren veel tabaksakkers, zoals de plantage Willem III van de gelijknamige sigarenfabrikant. Tegenwoordig een glooiend natuurgebied met sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd, konikpaarden en gallowayrunderen.
In Amerongen is veel meer informatie te vinden over de tabaksteelt in het Tabaksteeltmuseum. Je fietst er ook langs verschillende oude tabaksschuren; lange schuren met veel luiken en latwerk. De tabaksbladeren werden er ooit, aan spijlen geregen, gedroogd. Het pittoreske Amerongen is ook bekend om Kasteel Amerongen, tussen de knusse straatjes van het dorpje.
Heb je nog geen genoeg van de Utrechtse Heuvelrug, dan kun je de route nog verlengen en over de dijk nog even doorfietsen naar Wijk bij Duurstede, dat ook een mooi oud kasteel heeft en een knus centrum vol terrasjes. Je fietst dan zo'n 19 kilometer extra. Volg hiervoor vanaf knooppunt 17 de knooppunten 15-37-73-74-76 en keer weer terug op de route.
Met het pontje naar Eck en Wiel kom je terug naar de Betuwe, waar je in Lienden nog even wat heerlijk Betuws fruit kunt inslaan. Of kunt proeven van de Betuwse geschiedenis in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren.
Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten


Nog geen afstapmomenten toegevoegd
Gefeliciteerd met je fietsroute!

