Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Kunst langs de kust in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Kunst langs de kust

lengte 40.18 km
thema cultureel, natuur
Kcal 751
Fiets 2 uur 30 min
E-bike 2 uur 0 min

Noordwijk aan Zee, Katwijk aan Zee, Rijnsburg

Zeemeerminnen, helden, koninginnen én alledaagse dorpsbewoners: overal langs de boulevards van Noordwijk- en Katwijk aan Zee staan beelden die iets vertellen over het leven, het heden en het verleden van de kustplaatsen. Je zou er misschien zo aan voorbij fietsen, maar deze kunstroute staat er juist bij stil.

Welkom
Breed glimlachend lijkt de uiterst kleurrijke en schaars geklede zeemeermin op de stoep voor het Palace hotel iedereen welkom te heten in het toeristisch gedeelte van Noordwijk aan Zee. Haar gouden lokken, roze bikini en blauwe vin blinkend in de zon. Geen beter startpunt voor een fietstocht langs beelden en andere kunst bij de kust dan hier.

Zowel langs de boulevard van Noordwijk als die in buurtplaats Katwijk kom je aan de zeereep overal toegankelijke en herkenbare beelden en sculpturen tegen. Sommige gaan over bijzondere personen of gebeurtenissen, zoals het enorme standbeeld van Koningin Wilhelmina in Noordwijk, of van een redder die een drenkeling uit het water haalt. Andere laten juist hele gewone kustplaatsbewoners in hun dagelijkse bezigheden zien, zoals de nettenboetster die zittend een visnet repareert, de geconcentreerde kunstenaars die iets schilderen wat alleen zij zien en het oudere stel dat voorzichtig met opgestroopte broekspijpen door het zeewater waadt.

Vrijwel alle beeldhouwwerken die je onderweg tegenkomt, zijn gemaakt door gerenommeerde kunstenaars die hier in de omgeving woonden en werkten of dat nog steeds doen. Zoals de Haagse beeldhouwer, keramist en illustrator Berry Holslag die de Noordwijkse Zeemeermin maakte en oud-kunstschilder en beeldhouwer Charlotte van Pallandt die het grote beeld van Koningin Wilhelmina op de Noordwijkse Boulevard ontwierp.

Regionale grootheden
Niet alleen aan zee, maar ook in de plaatsjes iets meer landinwaarts, loopt de route langs enkel markante kunstvoorwerpen. Zo lees je net buiten Wassenaar prachtige gedichten die in de natuur zijn geplaatst en stuit je in Valkenburg op een stil beeld van twee paardenhandelaren dat je vertelt over de drukke paardenmarkt die hier al eeuwen wordt gehouden. In Voorhout is een kleine omweg naar de Nagelbrug zeker de moeite waard. Boven de brug uit zie je het hoge kunstwerk De Kus dat bestaat uit vier maskerachtige, aluminium silhouetten die elkaar zachtjes zoenen. Het is gemaakt door de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond en staat symbool voor de liefde en verbinding tussen de dorpen Voorhout, Rijnsburg, Oegstgeest en Noordwijk.

De kracht van kunst
Opvallende kunst laat je even stoppen en kijken, lezen of luisteren. Het kan je los maken uit je dagelijkse gedachtes en een nieuw perspectief op de werkelijkheid bieden. Als alle kunst op deze route je zintuigen heeft geopend, beleef je onderweg de natuurgebieden Coepelduinen en Berkheide misschien ook wel intenser. Kijk maar naar de prachtige vormen van de duinmeren, de symmetrie in een spar, de bloemen van een duinroos en het zachte wiegen van helmgrasstengels in de wind: natuurlijke kunst!


Let op: Onderweg kom je een fietspontje tegen. Bekijk het afstapmoment en de website voor meer informatie over het vaarschema. Fiets je de route als de pont niet vaart? Fiets dan om via de knooppunten 93, 58, 34 (of andersom vanaf de andere richting).Deze premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Wieger Favier.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 40.18 km
thema cultureel, natuur
Kcal 751
Fiets 2 uur 30 min
E-bike 2 uur 0 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 40.18 km
thema cultureel, natuur
Kcal 751
Fiets 2 uur 30 min
E-bike 2 uur 0 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap