Beeld Family Wilhelmina Boulevard Noordwijk
Standbeeld Koningin Wilhelmina Wilhelminaboulevard Noordwijk
De Zeemeermin Wilhelminaboulevard Noordwijk
De Redder Kon. Wilhelminaboulevard Noordwjik
Beeldenreeks Wilhelmina Boulevard Noordwijk

Beeldenreeks Wilhelmina Boulevard Noordwijk - Noordwijk aan Zee

N 52.247427170748 / E 4.4326953185536

Op de Wilhelminaboulevard in Noordwijk aan Zee moet je telkens even afstappen om deze mooie kunstwerken in de zeereep te bekijken:

De Zeemeermin
Deze zeemeermin strekt haar handen onder haar golvende waterharen, is poedelnaakt en heeft een gekromde rug én vin. Ze lijkt zich uit te rekken of gewoon lekker te zwemmen. Het bronzen beeld rust al sinds 1987 op een witte natuurstenen kei en een betonnen sokkel. Het is gemaakt door de Hongaars-Australische Beeldhouwer Peter Gelencsér (1936) die hier in de jaren 60 van de vorige eeuw een tijd verbleef.

Family
Dit marmeren beeld van een man met allemaal scheuren vertelt een heel verhaal. De barsten en scheuren staan voor verdeeldheid en verschil van inzicht op de wereld. Kinderen omhelzen de man terwijl hij een beeldje van een vrouw vasthoudt. Op de rug van het beeld staat de tekst: ‘Those who bring joy are always children of sorrow.’ Kunstschilder en beeldhouwer Jurriaan van Hall (Heerlen, 1962) was mede-oprichter van het voormalige kunstenaarscollectief After Nature en was in 2004 kunstenaar van het jaar. Hij woont en werkt in Noordwijk, waar Family in 2007 werd onthuld.

Standbeeld van Koningin Wilhelmina
Het grote bronzen standbeeld van koningin Wilhelmina staat pas sinds 2000 op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk. Beeldend kunstenaar Kees Verkade (Haarlem 1941-2020) maakte voor het ontwerp gebruik van een foto die werd gemaakt toen de vorstin op 4 april 1940 in Noordwijk de hier gelegerde troepen inspecteerde; sober met rok, jasje en hoed. Niemand minder dan Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema onthulde, samen met oud verzetstrijdster Jos Mulder Gemmeke, het monument. Hazelhoff Roelfzema was de oud-adjudant van koningin Wilhelmina.
Tekenaar en beeldhouwer Kees Verkade had lange tijd een atelier in Zandvoort aan zee, maar verhuisde later naar Monaco. Zijn laatste werk in 2020 was een beeld voor de slachtoffers van de coronapandemie en een eerbetoon aan de zorgmedewerkers.

De Redder
Een man, gehuld in lange regenjas, laarzen en een grote zuidwester, draagt een duidelijk uitgeput lichaam in zijn armen. Dit vrij bescheiden bronzen beeld is een eerbetoon aan alle redders! Het is al in 1976 aan de Koningin Wilhelminaboulevard geplaatst ter ere van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM). Het beeld is in het bijzonder opgedragen aan drie redders die omkwamen bij een reddingsactie in 1919.
Kunstschilder en beeldhouwer Charlotte van Pallandt (Arnhem, 1898-1997) volgde een opleiding in Parijs bij Charles Despiau en maakte onder andere ook het bekende beeld van Koningin Wilhelmina dat bij de Euromast in Rotterdam staat en waarvan een bronzen kopie voor paleis Noordeinde in Dan Haag staat.

Beeld Family Wilhelmina Boulevard Noordwijk
Standbeeld Koningin Wilhelmina Wilhelminaboulevard Noordwijk
De Zeemeermin Wilhelminaboulevard Noordwijk
De Redder Kon. Wilhelminaboulevard Noordwjik

Beeldenreeks Wilhelmina Boulevard Noordwijk
Koningin Wilhelmina Boulevard 23
2202 GV Noordwijk aan Zee

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.