Monument Engelandvaarders, Zuidelijke Boulevard
Aarde & Water, Noord-Boulevard
Michaja Romana (Vrouw in ligstoel), Zuidelijke Boulevard
Beelden Boulevard Katwijk aan Zee

Beelden Boulevard Katwijk aan Zee - Katwijk aan Zee

N 52.207917603545 / E 4.3962442814136

Op meerdere plekken Langs de Katwijkse Boulevard zie je direct naast het fietspad toegankelijke beelden van verschillende kunstenaars staan, waaronder:

Pootjebaden, Noord-Boulevard
Een ouder stel trekt rok en broekspijpen op en loopt voorzichtig door ondiep zeewater. Dit bronzen beeld van kunstenaar Goke Leverland (Nijmegen, 1942) uit 1996 zou aanvankelijk op het strand komen te staan, maar dat gaf teveel technische problemen. Daarom staat het nu veilig in het duinzand.

Aarde & Water, Noord-Boulevard
Een min of meer abstract beeld dat aarde en water verbeeldt en waarin je een vrouw en een grote vis kunt herkennen. Je zou er Gaia, of moeder aarde in kunnen zien, die zich verheft uit de zee. Het beeld is al in 1972 gemaakt door beeldhouwer en schilder Nic Jonk (Schermerhorn, 1928-1994) en in 1983 door koningin Beatrix onthult.

Nettenboetster, Boulevard, boven uitgang parkeergarage
Een vrouw met kapje repareert wijdbeens zittend op de grond een net. Dit zeer herkenbare bronzen beeld van beeldhouwer Gosse Dam (Buitenpost, 1950) staat al sinds 2005 aan de Boulevard. Het netten boeten werd in vissersplaats Katwijk vooral door vrouwen gedaan.

Michaja Romana (Vrouw in ligstoel), Zuidelijke Boulevard
Michaja Romana is een beeldengroep: naast de bronzen vrouw in ligstoel staat een tweede uitnodigende luie strandstoel van gepatineerd messing. Een zusterbeeld van schilder-beeldhouwer Guido Metsers (Hulst, 1940) staat in Middelburg. In Katwijk ‘ligt’ deze versie sinds 2005 aan de Boulevard.

Freedom Forward Monument Engelandvaarders, Zuidelijke Boulevard
Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden tenminste 33 mensen vanaf het Katwijkse strand Engeland te bereiken, vaak gewoon in een tweepersoons kano. Dit bronzen beeld van kunstschilder en beeldhouwer Jurriaan van Hall (Heerlen, 1962) is een monument voor die dappere Engelandvaarders. Het beeld met twee jonge mannen die haast uit het zand met krachtige slagen proberen weg te roeien is in 2017 geplaatst.

Monument Engelandvaarders, Zuidelijke Boulevard
Aarde & Water, Noord-Boulevard
Michaja Romana (Vrouw in ligstoel), Zuidelijke Boulevard

Beelden Boulevard Katwijk aan Zee
Boulevard
2225HC Katwijk aan Zee

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.