Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Puur Genieten | Wijngaarden in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Puur Genieten | Wijngaarden

lengte 55.3 km
thema landelijk, culinair
Kcal 1088
Fiets 3 uur 37 min
E-bike 2 uur 54 min

Zutphen, Vorden, Zelhem

Bij De Keuken van Hackfort draait het om 'Puur Genieten': genieten van al het goede uit de Achterhoek in de puurste vorm. In samenwerking met De Keuken van Hackfort, maakten wij vier Puur Genieten-fietsroutes. De routes brengen je op plekken waar culinaire producten worden geproduceerd, waar je kunt beleven en proeven van al het goede dat de Achterhoek te bieden heeft. Deze route brengt je langs vier wijngaarden. De druiven worden op biologische wijze geteeld, waarbij de wijnboeren zorg dragen voor de natuur. De meesten werken intensief met elkaar samen via de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, waardoor de wijnen van de zeer hoge kwaliteit zijn. Veel wijnen hebben al internationale onderscheidingen gewonnen!

Vanuit De Keuken van Hackfort fiets je richting Zutphen. Onderweg kom je als eerste langs De Fiere Wijnakker, waar de druiven op natuurlijke wijze worden geteeld. Tijdens een ronde over het erf zul je zien dat er ook aandacht is voor de natuur om de wijngaard heen. De randen van de akkers zijn ingericht als houtwallen met bloemen, kruiden en granen, waardoor vogels, kleine zoogdieren en insecten een veilige haven hebben voor voedsel en broedplekken. Eigenaren Anita en Erik vertellen je vol passie over hun wijnakkers.

Aan de andere kant van Vorden, bij Kranenburg, vind je de gelijknamige wijngoed Kranenburg. Op de vruchtbare beekklei teelt wijnboer Henk zijn groene ranken. Zijn wijngaard is zo'n 1,5 hectare groot en wordt omringd door grote rijen bomen. Je kunt hier terecht voor rondleidingen, arrangementen en wijnproeverijen, maar ook een potje kegelen behoort tot de mogelijkheden. Naast de wijnakkers is een heuse kegelbaan ingericht.

Voor de wijngaard van Erve Zonnehoeve wijk je tussen knooppunt 64 en 67 een stukje af van de route. Deze boerderij was vroeger een veehouderij waar runderen en varkens werden gehouden. Inmiddels is het erf ingericht als een prachtige wijnhoeve, compleet met minicamping en B&B, en waan je je in een mediterraanse omgeving. En dat gewoon in de Achterhoek! Eén van de witte wijnen van de Zonnehoeve is verkrijgbaar bij restaurant De Keuken van Hackfort: de Moj's Kieken. Deze toegankelijke wijn is kruidig en heeft de frisse smaak van appels en citroen.

Tot slot kom je ter hoogte van Keijenborg langs de wijngaard van Alma en Jan: Um D'n Olden Smid. Deze wijngaard is niet aangesloten bij de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, maar is zodanig mooi dat je hem niet mag overslaan. De historische boerderij komt al uit 1825 en heeft een zogenaamd 'oldershuus' en een oud kruidenierswinkeltje. Om de boerderij vind je de prachtige wijngaard, een siertuin vol bloemen, ouderwetse planten en eeuwenoude bomen, een fruitboomgaard en een moestuin. Van het fruit en de groenten uit eigen tuin maken ze allerlei producten en van de druiven dus heerlijke wijnen, die ze te koop aanbieden in de serre.

Fiets door het mooie landschap en stap af bij de karakteristieke wijnhoeves. De biologische en duurzame druiventeelt zorgt voor wijnen zonder poespas, en precies daarom zijn ze zo lekker! Een fietstocht om puur te genieten.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 55.3 km
thema landelijk, culinair
Kcal 1088
Fiets 3 uur 37 min
E-bike 2 uur 54 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 55.3 km
thema landelijk, culinair
Kcal 1088
Fiets 3 uur 37 min
E-bike 2 uur 54 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap