Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Bloemendaalse buitenplaatsen in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Bloemendaalse buitenplaatsen

lengte 32.78 km
thema cultureel, historisch, natuur
Kcal 636
Fiets 2 uur 7 min
E-bike 1 uur 41 min

Bloemendaal, Aerdenhout, Overveen

Fietsen in en rond het chique Bloemendaal is puur genieten. Voor elke fietser! De stilte in het prachtige en unieke duingebied, waar je onverwachts oog en oog kunt komen te staan met herten, Schotse hooglanders of wilde konikpaarden. Het gezellige dorp vol terrassen, restaurants en leuke boetieks. En natuurlijk het strand en de zee, waar het altijd goed toeven is, in welk jaargetijde ook.

Bovenstaande zijn de dingen waar de Noord-Hollandse plaats Bloemendaal vooral bekend om staat. Oh, en dat het een, laten we zeggen, welvarend dorp is weet men meestal ook wel. Het is zelfs de rijkste gemeente van Nederland.

Die welvarendheid begon al in de Gouden Eeuw. Toen bemiddelde Amsterdammers luxueuze en statige buitenhuizen lieten bouwen in de bosrijke duingebieden in en rond Bloemendaal. Zesendertig waren het er in totaal, eind 17e eeuw. Veel van die weelderige buitenplaatsen (inclusief uitgestrekte landgoederen) zijn er nog en kun je bezoeken. Hoe doe je dat nou beter dan op de fiets?

Leuk om te weten: in de 17e eeuw werd een buitenplaats lust-plaetse genoemd. Meestal bestaande uit een landhuis met siertuinen, een boomgaard, een koetshuis met stallen, schuren, een orangerie en een boerderij. En de natuur en schone lucht in het Kennemerland was de perfecte plek om de stinkende stad te ontvluchten, met name in de zomermaanden. Waar het bezit van een landhuis voor de elite begon als een 'vlucht' uit de stad, werd het later ook een statussymbool. Een landhuis was hét bewijs van rijkdom waarmee de eigenaar indruk kon maken op gasten. Hoe mooier het huis en de tuinen, hoe hoger het aanzien.

Anno nu genieten we nog steeds van de grandeur van de prachtige huizen die destijds gebouwd werden en veel van de historische buitenplaatsen zijn dan ook aangewezen als rijksmonument.

Een daarvan is Elswout, bijna 400 jaar oud en een van de mooiste en best bewaarde lust-plaetsen van Nederland. Elswout werd gesticht in de 17e eeuw en twee eeuwen later flink uitgebreid. Verantwoordelijk hiervoor was Johanna Borski, een van de rijkste vrouwen van de 19e eeuw. Meer dan de moeite waard is om even van je fiets te stappen en een van de vier korte wandelroutes te kiezen. Onze tip: neem de donkerblauwe route van 2,5 kilometer. Alsof je door een sprookjesbos loopt.

Ook Landgoed Duin & Kruidberg, ooit het grootste woonhuis van Nederland, heeft een geschiedenis waar je in wilt duiken. Neem de tijd voor een bezoek en geniet van het indrukwekkende landhuis, dat tegenwoordig onder andere een hotel, spa & wellness en fine dining-restaurant voor lunch en diner huisvest.

Echter, deze fietsroute leidt je langs meerdere buitenplaatsen die Bloemendaal rijk is die je ‘moet’ zien. Dus, gun jezelf de tijd en moeite om dit unieke Nederlandse erfgoed ook echt even te bekijken én geniet van al het andere moois rondom Bloemendaal. En ja, daar horen natuurlijk ook de duinen, het strand en de zee bij!

Goed om te weten: niet alle buitenplaatsen zijn toegankelijk voor fietsers, het is dus belangrijk dat je goed ter been bent. Parkeer je fiets en loop een rondje over het landgoed of door de tuinen of bewonder (op je fiets) het landhuis vanaf een afstand.


Deze Premium fietsroute is samengesteld door onze redacteur: Annemieke Riesebos.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 32.78 km
thema cultureel, historisch, natuur
Kcal 636
Fiets 2 uur 7 min
E-bike 1 uur 41 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 32.78 km
thema cultureel, historisch, natuur
Kcal 636
Fiets 2 uur 7 min
E-bike 1 uur 41 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap