Amsterdamse Waterleidingduinen
Huis van Wester
Flora en Fauna
Waterzuivering in de duinen
Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen - Vogelenzang

N 52.3448004 / E 4.5822408

Elk jaar wordt zo'n 70 miljoen m3 water gezuiverd in het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk. Dat is ongeveer twee derde van het drinkwater voor Amsterdam. Om de kwaliteit van het drinkwater te garanderen is een goede balans en een gezonde natuur heel belangrijk. Het gebied, dat beheerd wordt door Waternet, bestaat uit witte duinen en grijze duinen met bloemrijke graslanden en natte valleien, vol kleine poelen.

Het water legt een hele route af tijdens de zuivering. Het komt binnen in een verdeelvijver en wordt via toevoerkanalen naar infiltratiegeulen gebracht. Een kleine cascade (waterval) zorgt voor extra zuurstof in het water en in de infiltratiegeulen zakt het water langzaam de zandbodem in. Na ongeveer 2 maanden kwelt het meeste water in de lagergelegen voorraadkanalen, de rest wordt gewonnen met drains. Vervolgens loopt het schone water in de Oranjekom, een grote verzamelvijver met vier grote pompen die het doorpompen naar de zuiveringsinstallaties waar het verder gezuiverd wordt en getransporteerd als leidingwater.

Er leven damherten, vossen, boommarters en vele andere dieren in het gebied. In het binnenduin is bos en kun je uitstekend wandelen. Je kunt het duin niet in met de fiets, alleen op speciale dagen onder begeleiding van een gids. Bekijk voor die data de agenda op de website. Op andere dagen is het de moeite waard de fiets even te parkeren en een wandeling door de duinen te maken.

In het bezoekerscentrum kun je terecht voor informatie en tips en er is een winkeltje met streekproducten. De grote pompen, die vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein pompten, zijn hier nog te zien.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Huis van Wester
Flora en Fauna
Waterzuivering in de duinen

Amsterdamse Waterleidingduinen
Eerste Leijweg 6
2114 BH Vogelenzang

Contactgegevens
T: +31 20-608 75 95
E: awd@waternet.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 - 16:30
Woensdag 10:00 - 16:30
Donderdag 10:00 - 16:30
Vrijdag 10:00 - 16:30
Zaterdag 10:00 - 16:30
Zondag 10:00 - 16:30

Het duingebied is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De openingstijden gelden voor het bezoekerscentrum.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.