Fietsen in Drenthe

Fietsen in Drenthe

Fietsen in Drenthe

Meer dan 1700 km aan fietspaden, Dit maakt de provincie Drenthe een ideale plek om een knooppuntenroute in te plannen. Fietsroutes langs de Hunebedden, Nationale Parken of leuke plaatsen als Assen, Meppel en Zuidwolde. Drenthe is  5 sterren fietsprovincie van Nederland en dus een prima plek om op te stappen. Meer dan de helft van de fietspaden loopt gescheiden van de rijweg, zodat u zorgeloos kunt genieten van het natuurschoon om u heen. Stap op de fiets en ontdek of u Drenthe ook vijf sterren waard vindt.

Fietsroutes in Drenthe

Fietsen langs de Hunnebedden

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Drenthe heeft er maar liefst 54 van. Sommige liggen midden in een woonwijk en andere weer veel meer verscholen in de natuur. Door onderzoek weet men dat de hunebedden zo’n 5000 jaar geleden zijn gebouwd door het trechterbekervolk. Ze zijn gemaakt van zwerfkeien die door gletsjers uit de ijstijd waren meegevoerd. Wanneer u uw knooppuntenroute wilt combineren met een bezoek aan een hunebed, kan bij de plaatselijke VVV's informatie krijgen over waar u deze eeuwenoude bouwwerken kunt bewonderen.

Nationale parken in Drenthe

Er lopen veel mooie fietsroutes in Drenthe. De drie Nationale Parken in Drenthe zijn dan ook zeker een knooppuntenroute waard! Nationaal Park Dwingelderveld ligt in Zuidwest- Drenthe. Het park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Geniet al fietsend van de prachtige orchideeën en andere beplanting zoals de jeneverbesstruiken. Een ander park, Het Nationaal Park Drents Friese Wold vindt u in Zuidwest Drenthe, met een overlap in Friesland. De fietsroutes lopen hier door bos en stuifzanden. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa is het best bewaarde laagland beekdallandschap van West-Europa. Natuur en landbouw gaan hier al duizenden jaren hand in hand. Het is een bijzonder Nationaal Park omdat het in haar grenzen dorpen heeft en voor meer dan de helft uit landbouwgrond bestaat. Op de ruim tienduizend hectare vindt u de Drentsche Aa, beekdalen, kuddes met schapen, brinkdorpen en prachtige heide. Het gebied ligt tussen Assen, Gieten en Glimmen.

Op de fiets naar Westerbork

Plan uw knooppuntenroute langs Westerbork in Drenthe dan treft u hier een typisch brinkdorp. Brinkdorpen, of ook wel esdorpen, zijn dorpsvormen op zandgronden met bepaalde overeenkomsten. Maar denkt u aan Westerbork, dan denkt u ook al snel aan Kamp Westerbork, het kamp dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Joden, Roma en verzetsmensen te deporteren. Het is indrukwekkend om tijdens uw fietsroute een stop te maken bij het herinneringscentrum en stil te staan bij de geschiedenis van ons land, dit gebied en onze vrijheid. Op het terrein van voormalig Kamp Westerbork vindt u ook de radiosterrenwacht. Hier opent zich een fascinerende wereld van het heelal, en je treft hier dan ook de grootste radiotelescopen van Europa.

De Drenthse Fietse4daagse

Heeft u zin in een evenement? De Drentse fiets4daagse is het grootste fietsevenement van Nederland, en vanaf 1966 een begrip! Het evenement vindt jaarlijks in de maand juli plaats en trekt meestal zo'n 15.000 fietsers. Fiets elektrisch of op een 'ouderwetse' fiets: het mag allebei! Het is mogelijk om de fietsroutes te starten vanuit één van de acht startplaatsen, en er zijn keuzemogelijkheden voor diverse afstanden. Onderweg zijn er vervolgens leuke activiteiten te doen en optredens te zien.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant