Knooppuntenroute Flevoland

Knooppuntenroute Flevoland

Knooppuntenroutes in Flevoland

De knooppuntenroutes die u kunt fietsen in de provincie Flevoland gaan uiteraard door de polders, maar er is meer. De jongste provincie van Nederland bevat mooie natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen; prachtige uitzichten over de vele wateren als het Ketelmeer en Vossemeer in en om de provincie; en ook de voormalige eilanden Schokland en Urk met hun eigen cultuur. Ontdek ze met onze knooppuntenroutes!

Fietsroutes in Nederland

Urk, Schokland en de Noordoostpolder per fiets

Bijna stond de Noordoostpolder op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, maar de lokale politiek hield dit tegen omdat het mogelijk de economische ontwikkeling in de weg zou staan. Toch geeft het ‘bijna’ al aan dat het om een bijzonder gebied gaat vanwege de drooglegging van het gebied door mensen. In de Noordoostpolder liggen de twee voormalige Zuiderzee- eilanden Urk en Schokland. Schokland heeft een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. Het staat symbool voor het Nederlandse leven met het water. Om die reden is het voormalige eiland wel toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het feit dat de inwoners van Urk zeggen dat ze op Urk wonen, en niet in Urk geeft al aan dat het eilandgevoel er nog steeds heerst. Plan prachtige fietsroutes langs deze ex-eilanden op Flevoland en begrijp al fietsend waarom UNESCO de Noordoostpolder zo graag zou toe voegen aan de werelderfgoedlijst.

Fietsen naar de Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad, aan de Oostvaardersdijk, ligt het prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen. Door de drooglegging van de Flevopolder kon kreeg het gebied ruimte om te ontstaan. Het bestaat voor een groot deel uit een moerasgebied, met daarbij rietvlaktes, graslanden en waterplassen. Vogels voelen zich hier helemaal op hun plek om te broeden. Grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten) leven allemaal samen in dit gebied. Knooppuntenroutes rond het gebied gaan niet door, maar langs de Oostvaardersplassen. Vanuit observatiehutten kunt u de dieren bestuderen. Al fietsend kunt u dit natuurgebied in Flevoland goed in u opnemen.

Lepelaarsplassen op de fiets

Aan het Markermeer in Flevoland, bij Almere, ligt het natuurgebied de Lepelaarsplassen. Het gebied is alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Plan daarom een knooppuntenroute in dit gebied van augustus tot en met begin maart. De Lepelaarplassen bestaan uit kleimoeras en drie plassen die ontstaan zijn door zandwinning voor de bouw van de Oostvaardersdijk. Er loopt een fietsroute van 12 kilometer rond het gebied.

Fietsen naar Lelystad en de Bataviawerf

In de provincie Flevoland ligt in Lelystad de Bataviawerf. Het is de moeite waard om een bezoekje aan de Bataviawerf te combineren met een knooppuntenroute door het natuurpark Larserbos-Hoge Vaart. In de werf ligt een reconstructie van het oude VOC-schip Batavia uit 1628. Vindt u het leuk om tijdens uw fietstocht vanuit Flevoland richting Noord-Holland te gaan? De Houtribdijk is de verbinding naar Enkhuizen, waar u overheen kunt fietsen met uitzicht over het water.

Fietsen langs Ketelmeer en Vossemeer

Fietsen langs het Ketelmeer en het Vossemeer in Flevoland brengt u langs meren die in open verbinding staan met het IJsselmeer, Zwarte Meer en de rivier de IJssel. Beide meren maken deel uit van de randmeren. Het Ketelmeer zelf heeft te kampen met verontreinigd slib. In het Ketelmeer is daarom een kunstmatig eiland gemaakt waarin het slib wordt geborgen. Dat eiland, het IJsseloog, heeft daarnaast een recreatiefunctie. U kunt rond dit gebied leuke fietsroutes maken, bijvoorbeeld rond het meer vanaf Dronten, via Ens en weer terug langs Swifterband.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant