Knooppuntenroute Achterhoek

Knooppuntenroute Achterhoek

Knooppuntenroutes in de Achterhoek

Knooppuntenroutes in de Achterhoek fietsen betekent dat u vrijwel na elke bocht verrast zult worden. U kunt er alle kanten op: fiets van bos naar weilanden en van dorpen naar bijzondere en historische stadjes. De Achterhoek is één van de meest bijzondere streken van Gelderland, vanwege de enorme afwisseling in landschappen. De Achterhoek is door de Fietsersbond niet voor niets uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Mooie knooppuntenroutes leiden u door het prachtige Achterhoekse landschap vol natuur, historie en cultuur. Ontspan even in één van de dorpjes op de routes en geniet van het landschap. Fietsen in de Achterhoek is veelzijdig en bijzonder!

Fietsroutes in Nederland

Fietsen in de natuur

De Achterhoek is in alle jaargetijden even mooi. Bij de vele landgoederen en kastelen bloeien in het voorjaar de stinzenplanten. Wist u trouwens dat u in oktober kunt helpen met het planten van voorjaarsbollen rondom kasteel Hackfort? De voorjaarspracht wordt gevolgd door de vele rododendrons en azalea's. Beukenbossen veranderen in de herfst in spectaculair vuurrood en in de winter kunt u genieten van het kantwerk van de takken van de bomen. Met een beetje geluk wordt het helemaal prachtig omdat er sneeuw ligt! Maar ook het boerenland, gelegen in het typische coulisselandschap met omzoomde akkers of de slingerende beekjes, maken het uitzicht fenomenaal. Dus kom fietsen in de natuur van de Achterhoek!

Geschiedenis in de Achterhoek

Als u houdt van geschiedenis, dan bent u in de Achterhoek aan het juiste adres: een oud kerkenpaadje, historische stadjes, kastelen uit de Middeleeuwen of chique landgoederen uit de 17e eeuw kunt u zomaar tegenkomen. Maar vergeet ook de oude boerderijen niet! In Doesburg, vroeger één van de vijf belangrijkste steden van Gelderland, verwacht u zomaar historische figuren tegen te komen. Wanneer u van kastelen houdt kunt u in de Achterhoek wel een week uittrekken om ze allemaal te zien, bijvoorbeeld in Vorden dat maar liefst acht kastelen binnen de gemeentegrenzen heeft. Maar ook huize Verwolde in het Gelderse Laren en huize Bergh in 's Heerenberg zijn zeker de moeite waard. Ook bijvoorbeeld Ruurlo, Doetinchem, Laag Keppel, 's Heerenberg, of Isselburg Anholt -net over de grens- zijn in het bezit van één of meer kastelen. Sommigen daarvan zijn te bezichtigen. U gaat terug in de tijd naar de machtige graven en hertogen van Gelre, maar ook naar de eeuwen van machtsstrijd en intriges. Behalve de vele kastelen zijn er in de Achterhoek ook vele buitenplaatsen, waar adel en rijke kooplui ontvangsten en jachtpartijen hielden. Of wat dacht u van de Sint Willibrords Abdij in Doetinchem? Rondom Lievelde zijn sporen te vinden van de 80-jarige Oorlog, terwijl u in Zelhem een museum over de Tweede Wereldoorlog vindt. Een misschien wat minder bekende kant van de Achterhoek is het industrieel erfgoed. Breng tijdens uw fietsroute eens een bezoek aan het streekmuseum 'De Roode Tooren' in Doesburg, of neem in Ulft een kijkje in de TOP DRU Cultuurfabriek. Geschiedenis in de Achterhoek ligt voor het oprapen!

Fietsen en cultuur: dubbel genieten

Bezoek Doesburg op de eerste zondag van de maand voor de Culturele Zondag, met veel verrassende deelnemers. In Winterswijk vindt u Villa Mondriaan, gewijd aan één van onze bekendste kunstschilders. In Zutphen vindt u bij de Walburgiskerk de Librije, een oude bibliotheek met handgeschreven boeken. Met recht monnikenwerk! Hele andere muziek kunt u in juli horen op de jaarlijkse Zwarte Cross in Lichtenvoorde, waar naast het gebrul van motoren ook grote en kleine artiesten optreden.

De Achterhoek voor kinderen

De Achterhoek is ook een prachtig gebied voor uw (klein)kinderen. Laat ze lekker ravotten en nat worden in Megapret in Lievelde, klim samen de boom in bij Klimbos Achterhoek in Ruurlo of bezoek tijdens het fietsen in de Achterhoek één van de kastelen. Hebben uw (klein)kinderen geen interesse in geschiedenis? De Achterhoek heeft ook activiteiten voor kaboutervriendjes of voetbalsupporters. In het Land van Jan Klaassen in Braamt zullen kinderen zich niet vervelen, maar u ook niet!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant