Zwartendijksterschans
Zwartendijksterschans

Zwartendijksterschans - Een-West

N 53.083927 / E 6.35325

De Zwartendijksterschans is onderdeel van de Friese Waterlinie. De schans werd gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden en later ook in de verdediging tegen Bommen Berend. Het gebied rondom de schans werd onder water gezet om het de vijand zo moeilijk mogelijk te maken. De schans is gebouwd in 1593 en deed dienst tot 1673.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, die begon in 1568 en eindigde in 1648, hebben de Spanjaarden een groot deel van ons land in bezit. De bewoners van Noordenveld proberen de opmars van de Spanjaarden, vanuit Groningen, tegen te houden. De Spaanse legerleider Verdugo wil via Drenthe, Friesland veroveren. De oude weg over de Zwartendijksterschans is, in die tijd, de enige verbindingsweg tussen Drenthe en Friesland. In 1593 wordt er aan die dijk dan ook een schans gebouwd, een militair kamp met wallen, grachten en bastions. Toch zien de Spanjaarden kans de schans ongezien te passeren. Pas in 1648 trekken zij zich terug.

In het Rampjaar (1672), als de inmiddels rijke Republiek der Zeven Nederlanden regelmatig wordt aangevallen door de buurlanden, komt de schans nog regelmatig van pas. Na 1673 wordt ie niet meer gebruikt. In 1980 is de schans volledig gerestaureerd

Zwartendijksterschans

Zwartendijksterschans
Schansweg
9343 TE Een-West

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.