Zuuker Watermolen
Zuuker Watermolen

Zuuker Watermolen - Epe

N 52.3296547 / E 5.9976203

De Zuukermolen bestaat eigenlijk uit twee watermolens tegenover elkaar aan de Klaarbeek, elk met een unieke geschiedenis.

De zuidelijke molen, oorspronkelijk een korenmolen, werd in 1731 deels afgebroken om meer water naar de onderliggende papiermolen te leiden. Later, na protest van de eigenaar van de korenmolen, werd deze uiteindelijk verkocht aan de eigenaar van de papiermolen. In 1886 kocht de familie Bourgonje de korenmolen en werd het lokaal bekend als 'de Zuukerkorenmolen van Bourgonje'.

Aan de noordelijke zijde bevond zich een watermolen met een centenknipperij, later omgebouwd tot papiermolen en vervolgens tot houtzagerij. Uiteindelijk vestigde de zuivelfabriek Gelria zich in de molen, waar kaas werd gemaakt en melk gepasteuriseerd. In 1945 begon J.F.H. de Lange een bedrijf in de molengebouwen, wat later evolueerde tot de Veluwse Machine Industrie (VMI).

In 1950 werden de waterraderen van beide molens verwijderd, maar ter gelegenheid van het jubileum van VMI in 1990 werden nieuwe raderen geïnstalleerd, met een herdenkingsplaat die deze gebeurtenis markeert.

Zuuker Watermolen

Zuuker Watermolen
Gelriaweg 22
8161 RK Epe

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.