Terug naar de natuur
Zendcirkel blijft behouden
Waterbassin voor dieren
Zendcirkel

Zendcirkel - Kootwijk

N 52.173359986747 / E 5.8209331774007

Om verbinding te kunnen maken met Nederlands-Indië, maar liefst 12.000 kilometer hier vandaan, over de langegolf was een vlak terrein nodig, met zo min mogelijk verstoringen. Het meest geschikte terrein hiervoor bleek de Veluwe. Er werd een zendcirkel, met een diameter van 1200 meter, vrijgemaakt van bomen en 150 werkloze mannen uit Amsterdam werden ingeschakeld om het terrein te egaliseren.

Er werden masten geplaatst van 212 meter hoog met antennedraden van 450 meter lengte. In de grond werden koperen strips aangebracht voor de grondaarding en signaaltransmissie. Op deze manier werden de radiogolven opgewekt en verstuurd via het zendstation. Al gauw was deze techniek achterhaald en deed de kortegolf zijn intrede. De grote antennes raakten overbodig en werden vervangen door de veel kleinere kortegolfkasten.

Door de komst van de satelliet raakte ook de kortegolf uit de tijd. In 1998 werden de laatste berichten (van Scheveningen Radio) verzonden in het zendstation en sloot de (inmiddels) KPN voor de laatste maal de deuren van het complex. Inmiddels is het terrein en het complex in handen van Staatsbosbeheer. Zij kochten het complex, in 2006 van KPN, voor het symbolische bedrag van 1,- euro, met de belofte het historisch belangrijke terrein te beheren en het behoud van het complex te garanderen.

De zendcirkel blijft in tact, omdat ook deze van historische waarde is. Je ziet dat de boomgrens nog altijd in een ruime cirkel om de locatie loopt. Een deel ervan is teruggegeven aan de natuur. De enkele bomen die er groeien, groeien er solitair en dat zorgt ervoor dat zij een heel ander uiterlijk hebben dan dezelfde bomen buiten de zendcirkel.

Op het terrein, dichtbij het hoofdgebouw, vind je bijzondere mossen en een grote witte schaal. De schaal is gevuld met drinkwater voor de vele dieren in het gebied. Meestal vult de schaal zich vanzelf, met water van dauw en regen. Maar als de schaal leeg dreigt te raken, wordt deze gevuld door de medewerkers van Staatsbosbeheer.

Terug naar de natuur
Zendcirkel blijft behouden
Waterbassin voor dieren

Zendcirkel
Radioweg
7348 BG Kootwijk

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.