Wittebrinksemolen
Wittebrinkse Molen

Wittebrinkse Molen - Zelhem

N 52.003739 / E 6.2918922

De Wittebrinkse Molen, gelegen halverwege Hummelo en Zelhem is een parel van historisch erfgoed die teruggaat tot het jaar 1870. De molen staat op een verhoogd platform, bekend als een 'belt,' en was oorspronkelijk bedoeld voor het malen van graan, een veelvoorkomende toepassing voor windmolens in die tijd.

Gedurende de 20e eeuw raakte de molen echter buiten bedrijf en werd hij ontdaan van zijn binnenwerk. In de jaren '60 verkeerde de molen zelfs in een vervallen staat, met slechts één houten borstroede over. Maar de geschiedenis van de Wittebrinkse Molen is er een van veerkracht en restauratie.

Een uitgebreide restauratieperiode tussen 1967 en 1971 bracht nieuw leven in de molen. Aanvankelijk werd de molen alleen draaivaardig hersteld, maar uiteindelijk werd hij weer maalvaardig gemaakt. In de daaropvolgende jaren draaide de molen regelmatig, waardoor hij zijn oude glorie herwon.

In de zomer van 2006 onderging de Wittebrinkse Molen een aanzienlijke opknapbeurt. Er werden talloze verbeteringen doorgevoerd, waaronder de installatie van een nieuwe lange spruit, lange schoren en uitgebreide reparaties aan het gevlucht (de wieken). Er werd zelfs een nieuwe kop aangegoten aan de achterzijde van het linker voeghout, naast het vervangen van kruipalen en andere noodzakelijke werkzaamheden.

Wittebrinksemolen

Wittebrinkse Molen
Hummeloseweg 76
7021 KN Zelhem

Contactgegevens
T: 06 47109424

De molen is op bijzondere dagen geopend voor bezoekers. Houdt voor meer informatie de social media kanalen in de gaten.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.